Wednesday, March 03 @ 16:54:16 EET


Η χρα μας κατχει την τταρτη θση, ως προς τις 48 υποθσεις παραβασης της Κοινοτικς περιβαλλοντικς νομοθεσας, και με σωρεα καταδικαστικν αποφσεων να χουν δη εκδοθε εναντον μας, η χρα πρπει σντομα να λβει αποφσεις για τα μεζονα περιβαλλοντικ προβλματα που την ταλανζουν. Οι κυβερνσεις μας εναι δυστυχς ρμαια των " μεγλων συμφερντων" υποχωρντας στις πισεις τους και κωλυσιεργντας, αντ να εφαρμζουν τα δη θεσπισθντα μτρα προστασας του περιβλλοντος. Κποια στιγμ πιστψαμε κι εμες τι με την νταξ μας στην Ε.Ε θα δρομολογονταν κποιες στοιχειδεις φιλοπεριβαλλοντικς εξελξεις, αλλ κι αυτς οι ελπδες τελικ απεδεχτηκαν φροδες.           Η Ελλδα εναι μια απ τις πλουσιτερες χρες της Ε.Ε σε βιοποικιλτητα, διαθτοντας τσι να σημαντικ συγκριτικ πλεονκτημα για ανπτυξη: το φυσικ της περιβλλον.Για την προστασα της μοναδικς αυτς κληρονομις η χρα μας δεσμεεται απ την εθνικ νομοθεσα, αλλ και απ διεθνες συμβσεις, κοινοτικς οδηγες και κανονισμος. Ωστσο, για την διατρηση του φυσικο πλοτου δεν αρκον μονχα οι νομοθετικς ρυθμσεις. παιτεται η παρξη ικανο μηχανισμο ελγχων των σοβαρν παραβσεων της περιβαλλοντικς νομοθεσας.
 
            πως κατδειξε πρσφατη ρευνα του WWF Ελλς, λες οι υπηρεσες που χουν, μεταξ λλων, και αρμοδιτητες διενργειας περιβαλλοντικν ελγχων εμφανζουν σοβαρ κεν στη κλυψη των προβλεπομνων οργανικν θσεων, καθς και ειδικ κλιμκια ελγχου ποιτητας περιβλλοντος που μπορον να συγκροτονται με απφαση του οικεου Νομρχη. Παρλληλα, περιβαλλοντικος ελγχους διενεργε και Ειδικ Υπηρεσα Επιθεωρητν Περιβλλοντος, η οποα συστθηκε με το ρθρο 9 του Ν. 2947/2001 και συγκροτθηκε και λειτουργε απ τις αρχς του 2004, βσει του ΠΔ 165/2003. Τουλχιστον, λοιπν, σε θεσμικ εππεδο η Ελλδα μπορε να δηλσει τι διαθτει μηχανισμος ελγχου των παραβσεων της περιβαλλοντικς νομοθεσας.

              Διαπιστθηκε μως απ την δια ρευνα τι υπρχουν σοβαρς ελλεψεις σε εξοπλισμ, μετρητικ ργανα, μηχανοργνωση, με αποτλεσμα να δυσχερανεται το ργο των περιβαλλοντικν επιθεωρσεων. Χαρακτηριστικ εναι η δλωση του 85% των στελεχν των υπηρεσιν περιβλλοντος Νομαρχιν και Περιφερειν τι αδυνατον να προβον σε επαρκ αριθμ ελγχων. Σοβαρ εμπδιο αποτελε ωστσο και η σκηση πολιτικν, κοινωνικν και οικονομικν πισεων προς τις τοπικς υπηρεσες, με αποτλεσμα ετε να μη δημιουργον ελγχους, ετε να "συμμετχουν" στην κδοση παρτυπων διοικητικν πρξεων, που ενισχουν την αυθαιρεσα και μη εφαρμογ της νομοθεσας.

               Με δεδομνους, λοιπν, αυτος τους εξαιρετικ αδναμους μηχανισμος περιβαλλοντικο ελγχου, εναι λογικ να κυριαρχε στους πολτες η αντληψη πως η Ελλδα εναι " ξφραγο αμπλι", που ο καθνας μπορε να καταπατσει να ρυπνει το περιβλλον και να μενει ατιμρητος.Ελογο δε εναι το ερτημα για το πτε και πως θα εφαρμοσθε και στη χρα μας η αρχ " ο ρυπανων πληρνει".
Σμφωνα με νετερες μελτες επιστημνων υπρχουν τουλχιστον δκα περιβαλλοντικ προβλματα που απασχολον σοβαρ της χρα μας και το Ευρωπακ Δικαστριο.
 
1.
Χωματερς:
2.000 χωματερς και 10.000 ανεξλεγκτοι σκουπιδτοποι, αν την επικρτεια, εκπμπουν ρυπογνα αρια του θερμοκηπου. Στην ττικ, που παργεται το 40% του συνλου των σκουπιδιν της χρας, βρσκονται μλις εννι (9) χωματερς. Στα νω Λισια λειτουργε η μεγαλτερη χωματερ της Ευρπης. Επσης, 4οο τνοι σκουπιδιν εναι πεταμνοι στα εννι μεγλα ποτμια μας. Το 2001 τιμωρηθκαμε με πρστιμο πντε εκατομμυρων ευρ, για τη χωματερ του Κουρουπητο, στα Χανι. Οι περισστερες χωματερς αντιβανουν τις διατξεις της ευρωπακs νομοθεσας και θα πρεπε να χουν κλεσει απ το 2000, πραμε μως, παρταση μχρι το 2008, να στχο χι ρεαλιστικ υλοποισιμο.
2.
τμοσφαιρικ ρπανση:
H χρα μας εναι δευτεραθλτηρια στην Ε.Ε. στα αιωρομενα μικροσωματδια, που παργονται απ τις εξατμσεις των αυτοκιντων, τις βιομηχανες και τους καυστρες θρμανσης. Μεταξ 22 ευρωπακν πλεων μνο το Βουκουρστι ξεπερν σε μικροσωματδια την θνα, που καταγρφει ετσια τη μση τιμ στα 50μg /m3 (μικρογραμμρια αν κυβικ μτρο αρα ), ταν το ριο της Ε.Ε. εναι σμερα 40μgr /m3. Κι λα αυτ εις βρος της υγεας λων μας, με τα αναπνευστικ και καρδιακ προβλματα να αυξνονται σε κθε παρλληλη αξηση των συγκεντρσεων μικροσωματιδων.
3.
Προστασα του φυσικο μας πλοτου:
π τα συνολικ θεσμοθετημνα 27 εθνικ πρκα χουν εκδοθε διατξεις προστασας για εννι, εν λλα ξι (Κερκνης, Δλτα ξιο, Δλτα βρου, μβρακικο, Κρλας και Πρνηθας) εκκρεμον και οι υπλοιπες 12 περιπτσεις εναι ακμη σε φση μελτης. Για ποιο λγο τση κωλυσιεργα, εναι πραγματικ γνωστο.
4.
Ηχορπανση:
λα τα μεγλα αστικ κντρα της χρας υποφρουν απ υψηλ ποσοστ ηχορπανσης και παρ' λο που χουμε πρει σχετικ οδηγα μεωσης των ντεσιμπλ απ την Ε.Ε, οι μελτες δεν χουν καν αρχσει.
5.
νακκλωση:
Τα προγρμματα ανακκλωσης της χρας μας καλπτουν μλις το 14 % του στχου που χει θσει η Ε.Ε (ταν ο ευρωπακς μσος ρος εναι στο 33%). Σμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, η αποκομιδ των ειδικν κδων ανακκλσης εναι προβληματικ. για πιο λγο, ραγε; Επιπροσθτως, η ανακκλωση χαρτιο και γυαλιο βρσκεται σμερα μλις στο 29% και 26% αντστοιχα (σαφες οδηγες απ την Ευρωπακ νωση ζητον ν' ανβουν στο 60% και οι αριθμο αυτο – για αμφτερα τα υλικ – μχρι το 2011)
6.
Υδτινοι προι:
O υδροφρος ορζοντας της χρας μας σε πολλς περιοχς χει κατβει επικνδυνα. Σμφωνα με την ρευνα του αναπληρωτ καθηγητ Ευστ. Δουκκη, της σχολς Τοπογρφων Μηχανικν του ΕΜΠ, ξαρση του φαινομνου του θερμοκηπου απειλε μεσα τις ελληνικς ακτογραμμς, αφο η νοδος της θερμοκρασας, σε συνδυασμ με το λισιμο των πγων στους πλους, προκαλε νοδο της θαλσσιας στθμης. Περιοχς της χρας μας πως ο Θερμακς, το Δλτα του Νστου και το Πρτο Λγος στη Θρκη, το Δλτα του χελου και ο Κυπαρισσιακς κλπος στη Δυτικ Πελοπννησο, η παραλα της Νας Κου στο Ναπλιο, λη η βρεια ακτ της Κρτης, ο κλπος του Μοδρου στη Λμνο και πολλς παραλες στη Ρδο και τη Σμο αναμνεται, μελλοντικ, να πλημμυρσουν και να υφαλμυρωθον.Επιπλον τα υπγεια δατα στην ττικ εναι εδ και χρνια δηλητηριασμνα απ βαρα μταλλα και τοξικς ουσες, απτοκα της ανεξλεγκτης βιομηχανικς δραστηριτητας.
7.
νανεσιμες πηγς ενργειας:
Ως το 2010 η χρα μας πρπει να καλπτει το 20% των ενεργειακν αναγκν της απ ανανεσιμες πηγς, σμερα.μως βρισκμαστε μλις στο 11%.Η Δ.Ε.Η. υποχρεοται να αγορζει τις ποστητες καθαρς ενργειας σε διπλσια τιμ, σε σχση να ισχοντα τιμολγια, αλλ, αλλ ο Φ.Π. ορστηκε απ το αρμδιο υπουργεο στο 19%, ταν σε λλες χρες (Ιταλα και Γαλλα ) ισχει να ποσοστ της τξης του 9%.Εν θα μποροσαμε να εκμεταλλευτομε το γεγονς τι εμαστε μια ηλιλουστη χρα, μια που και πλετο ηλιακ φως δχεται και διαθτει το καλτερο αιολικ πεδο στην Ευρπη, οι ανανεσιμες πηγς βρσκονται καθηλωμνες στο 5%. H αρμδια μελτη της Ε.Ε. Photovoltaics 2010 υπολγισε, πριν λγο καιρ, τι οι οικιακς εφαρμογς ηλιακν συστημτων μπορον να καλψουν το 25 με 30% της ζτησης ηλεκτρισμο στην Ελλδα. Γιατ δεν προχωρ, ττε, μια παρμοια κνηση;

8.Ενεργειακ ταυττητα κτιρων:

Στο φαινμενο του θερμοκηπου συμβλλουν τα ενεργοβρα κτρια, με τις αδιανητες διαρρος ενργειας.  Τα "μεγλα συμφροντα" που ασχολονται με το ενεργειακ κκλωμα δεν μπορον – οτε θλουν- να συμβλουν στη θεσμοθτηση μιας ενεργειακς ταυττητα των κτιρων, που θα λυνε, ως να βαθμ, το πρβλημα.
9.
Το πρωτκολλο του Κιτο:Το 1977 υπογρψαμε, μαζ με λλες 34 βιομηχανικς χρες, το πρωτκολλο του Κιτο, μια πρτη διεθν προσπθεια καταπολμησης του φαινομνου του θερμοκηπου. Η εξαιρετικ ρυπογνος ανπτυξη της χρας μας συνβαλλε, μως τσι, στε σε μια δεκαετα οι εκπομπς διοξειδου του νθρακα να αυξηθον κατ 26%. Η Ελλδα εναι δη τταρτη παγκοσμως και πλον πει ολοταχς για το χλκινο μετλλιο στο παγκσμιο πρωτθλημα αξησης εκπομπς ρπων, με τον αυξητικ ρυθμ να ανρχεται στο 26, 6% απ το 1990 ως το 2004. Την ενεργειακ σπταλη Οικονομα μας επιβαρνει κυρως η ΔΕΗ, στην οποα οφελεται το 40% των συνολικν εκπομπν διοξειδου του νθρακα. υτ συμβανει επειδ το αρμδιο υπουργεο επιμνει εδ και χρνια στη χρση του λιγντη, ενς εξαιρετικ ρυπογνου – και μικρς ενεργειακς απδοσης –ορυκτο, που μαζ με το πετρλαιο εκπμπει 43 εκατομμρια τνους διοξειδου του νθρακα αν τος. Επειδ μως, το Κιτο προβλπει μεωση των εκπομπν στο εππεδο 12%και η Ελλδα αδυνατε να συμμορφωθε στις κοινοτικς υποδεξεις, καταφεγουμε στην αγορ δικαιωμτων ρπων :το 2005 η ΔΕΗ πλρωσε 45 εκατομμρια ευρ για να αγορσει δικαιματα ρπων – τοι, πληρνει για να μπορε να ρυπανει σο θλει.
10.
Χωροταξικ: Οι καταπατητς και η λλειψη κονδυλων και ικανν κιντρων απειλον 67 χιλιδες στρμματα ελεθερου αστικο χρου γεμτου πρσινο, εν εξσου μεζον προβλλεται το πρβλημα των 60 εκατομμυρων στρεμμτων γης που διεκδικονται απ οικοδομικος συνεταιρισμος και την Εκκλησα, για το οποο θα χρειαστε απαρατητα η τροποποηση του ρθρου 24 του Συντγματος. Η χρα εξακολουθε να μην διαθτει δασικος χρτες και Κτηματολγιο, εν το εθνικ χωροταξικ, που θα λυνε το πρβλημα των ελληνικν ακτν, καθυστερε, η ζνη του αιγιαλο δεν διευθετεται, με αποτελσματα να χτζονται παρνομα ξενοδοχειακ συγκροτματα και ξεννες, δπλα στο κμα.


Πηγ: ecocrete.gr7th GEN LYKEIO KALLITHEAS
http://7lyk-kallith.att.sch.gr

URL
http://7lyk-kallith.att.sch.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=247