''There is always hope...''Ιωννης Κανδης
Λγα Λγια
Google


Internet
http://7lyk-kallith.att.sch.gr

Μαθητικ Συμβολια 
...
Ενημερωθετε απ το
ημερολγιο του
Σχολεου μαςe-class 7Μπορετε να αποκτσετε πρσβαση στα
ηλεκτρονικ μαθματα του Σχολεου
μας πατντας
εδ
Στην ναζτηση Μαθημτων, στο πεδο 
νομα Σχολεου, πληκτρολογστε
7ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΛΛΙΘΕΣ και 
επιλξτε το αντστοιχο μθημα.

Portal
· Home
· Picasa
· Top 10
· Web Links
· 
· 
· 
· 
· 
· 
&
Update by U.S. Naval Observatory

Click here for more information
Moon
Update by NASA Goddard Space Flight Center

Click here for a larger image
Sun

Block created for PHPNuke 6 .0 by Chris Karakas

RSS e-Emph@sis
RSS ...
·last page

" target="new">Object Not Found

...

AIDS
 & mittas "

Το AIDS, προφρεται ιτζ, (ακρωνμιο του γγλ. Acquired Immune Deficiency Syndrome, Σνδρομο Επκτητης νοσολογικς νεπρκειας), εναι μια ανατη λοιμδης νσος που οφελεται στον ι HIV, (νθρπινης νοσολογικς νεπρκειας, γγλ. Human Immunodeficiency Virus), ο οποος προσβλλει το ανοσοποιητικ σστημα του ανθρπου, το σστημα δηλαδ που εναι υπεθυνο για την μυνα του οργανισμο ενντια σε λοιμξεις, νεοπλασες και λλες ασθνειες.


Μχρι σμερα δεν χει βρεθε φρμακο οτε εμβλιο για το AIDS. Τα φρμακα που χρησιμοποιονται σμερα επιτυγχνουν καθυστρηση στην εξλιξη της ασθνειας, αλλ χι θεραπεα. Οι συνηθστεροι τρποι μετδοσης του ιο εναι μσω της σεξουαλικς επαφς χωρς χρση προφυλακτικο και μσω χρσης κοινν συργγων (πως π.χ. κατ την ενδοφλβια χρση ναρκωτικν ουσιν). Λγω της παγκσμιας εξπλωσης της νσου, αυτ χαρακτηρζεται ως πανδημα[1]. Ο αριθμς των θυμτων απ AIDS εκτιμται απ 1,9-2,4 εκ. για το 2007 παγκοσμως[2].

Γενικ περιγραφ

Ο ις HIV προσκολλται στο δκτη CD4 που βρσκεται στα Τ-λεμφοκτταρα καθς και στα μακροφγα. Το RNA του ιο αυτο μπανει στο κτταρο του ξενιστ που και αντιγρφεται με τη βοθεια της αντστροφης μετεγγραφσης σε DNA. υτ πλον το DNA του ιο ενσωματνεται με το DNA των χρωματοσωμτων του ξενιστ. π κει και πρα μπορε πλον ο ις να ελγξει τη παραγωγ νων σωματων HIV που εξρχονται απ το αρχικ προσβαλλμενο κτταρο του ξενιστ. Εναλλακτικ το ενσωματωμνο DNA μπορε ακμα να μενει αδρανς και να μην εντοπιστε απ το ανοσοποιητικ σστημα. Ο HIV αποφεγει σταθερ την ανοσοαπκριση παραμνοντας στα κενοτπια μσα στα μακροφγα.
Σημεινεται επσης τι ο HIV μπορε να δεχθε υψηλ ποσοστ αντιγονικς ποικιλτητας επειδ σφλματα κατ την αντιγραφ του RNA του ιο σε DNA προκαλον μεγλες αλλαγς στη φση των περιβαλλουσν πρωτενν του ιο. Γεγονς πντως εναι τι δεν προσβλλονται απ AIDS λοι οι φορες του HIV, που μως λοι μπορον να τον μεταδσουν.
Ο μσος χρνος απ της προσβολς απ τον ι και της εμφνισης του ιτζ εναι περπου 10 χρνια. Τελικ το προσβληθν τομο υποκπτει σε διφορες λοιμξεις επειδ ακριβς η αποτυχα του ανοσοποιητικο συστματος εναι αποτλεσμα της σταδιακς μεωσης του αριθμο των CD4 Τ-λεμφοκυττρων.
Μχρι σμερα δεν χει ανακαλυφθε εμβλιο επειδ ο ις αυτς παρουσιζει μεγλη ικαντητα αποφυγς του ανοσοποιητικο συστματος. Οι ρευνες δημιουργας ενς ττοιου εμβολου συνεχζονται απ πλθος επιστημονικν εργαστηρων. Μχρι τελευταα [2005] χει χρησιμοποιηθε η αζιντοθυμιδνη (ΖΤ) που τουλχιστον εμποδζει την αντιγραφ του ιο, πλην μως παρουσιζει πολλς παρενργειες. Παρλληλα χει χρησιμοποιηθε και η ακτινοθεραπεα που επσης δημιουργε πολλς παρενργειες.

[Επεξεργασα] Επιδημιολογα

Ο πρτος βεβαιωμνος θνατος απ AIDS σημειθηκε στα 1959 στην φρικ (διαγνστηκε αναδρομικ με εξταση ιστν του θματος), εν υπρχει και νας δετερος που υποστηρζεται τι προκλθηκε απ τη νσο την δια χρονι στην γγλα. κολοθησαν σποραδικο θνατοι στην φρικ και τη Νορβηγα, μως η μικρ συχντητα δεν προκλεσε ενδιαφρον για περαιτρω μελτη. Γρω στα τλη της δεκαετας του '60, ο ις πρασε στην τ κι απ εκε στις Ηνωμνες Πολιτεες.
 
 
Η πρτη επσημη ανακονωση για τη νσο εκδθηκε το 1981 απ τις υπηρεσες υγεας των ΗΠ και αφοροσε πντε περιστατικ ομοφυλφιλων ανδρν στο Λος ντζελες. Λγω του αρχικο περιορισμο της λομωξης στην πληθυσμιακ αυτ ομδα, το AIDS χαρακτηρστηκε ως περεργη «νσος των ομοφυλφιλων», «καρκνος των ομοφυλφιλων» «πανοκλα των ομοφυλφιλων», επειδ οι πρτοι διαγνωσμνοι ασθενες ανκαν σε αυτ την πληθυσμιακ ομδα. ργτερα μως επηρασε και λλες απ τις λεγμενες
ομδες υψηλο κινδνου, πως οι ναρκομανες οι αιμορροφιλικο, μολνοντας τελικ και τομα που δεν ανκαν σε αυτς τις ομδες. Σμερα η ετεροσεξουαλικ επαφ εναι ο κριος τρπος μετδοσης. Μχρι σμερα χουν πεθνει λγω του AIDS περπου 25 εκατομμρια νθρωποι, εν περπου 40 επιπλον εκατομμρια νοσον. Στα πρτα χρνια εξπλωσης του ιο ασθηση προκλεσαν οι θνατοι του Φρντι Μρκιουρι, του ντονι Πρκινς, του Ροκ Χντσον και λλων δισημων.
Μχρι στιγμς χουν αναγνωριστε δυο εδη του ιο HIV, ο HIV-1 και ο HIV-2. Ο HIV-1 εναι αυτς που ευθνεται για τη μεγλη πλειοψηφα των μολνσεων παγκσμια (περπου 90%), και επσης εναι αυτς με τις περισστερες μεταλλξεις και υποτπους. Ο HIV-2, που αναγνωρστηκε το 1986 και θεωρεται προγενστερος τπος απ τον HIV-1, εντοπζεται σχεδν αποκλειστικ στη Δυτικ φρικ, με λγα περιστατικ σε χρες που χουν συχν επικοινωνα με την περιοχ αυτ (πως π.χ. η Γαλλα). Ο HIV-2 τενει να μεταδδεται σχετικ δυσκολτερα σε σχση με το λλο εδος, εν η εξλιξη της νσου στους φορες HIV-2 εναι πιο αργ.
Στην Ελλδα στα τλη Οκτωβρου του 2007 ο συνολικς αριθμς οροθετικν HIV ατμων ταν 8.584 απ τους οποους εχαν νοσσει με AIDS οι 2.829, εν κατληξαν στο θνατο οι 1.552[3]. Ο αριθμς των κρουσμτων που δηλνονται κθε χρνο κορυφθηκε το 1996, για να ακολουθσει πτωτικ πορεα στη συνχεια μχρι και το 2002, οπτε και παρουσιστηκε μικρ σταθεροποηση με ελαφρ αυξητικς τσεις. ρευνες που γιναν κατ την τριετα 2005 ως 2007 δειξαν ρυθμ αξησης των περιστατικν μλυνσης απ AIDS περπου 23%. Σμφωνα με ρευνες, η εισαγωγ του υποτπου του ιο του AIDS —του περισστερο και ταχτερα διαδεδομνου στην ελλαδικ επικρτεια— φτασε στη χρα απ την φρικ το 1978 και σμερα χι μνο χει μεταδοθε σε διαφορετικς πληθυσμιακς ομδες αλλ δισχισε και τα ελληνικ σνορα προς την λβανα.

 Μετδοση

 Τρποι μετδοσης


 •  Το AIDS δεν μεταδδεται:
  Με σεξουαλικ επαφ με κποιο οροθετικ τομο χωρς χρση προφυλακτικο. Ο ις βρσκεται στο αμα, τα σπερματικ, προσπερματικ και κολπικ υγρ και μπορε να εισλθει στο σμα μσω μικροσκοπικν μεγαλτερων πληγν που προπρχουν στα γεννητικ ργανα δημιουργονται κατ τη διρκεια της σεξουαλικς επαφς. Η ταυτχρονη παρξη λλων σεξουαλικς μεταδιδμενων νοσημτων ευνοε τη μετδοση του ιο. Η μετδοση του ιο γνεται ευκολτερα με το πρωκτικ σεξ, λγω του τι γενικ μπορε να οδηγσει ευκολτερα σε τραυματισμ ιστν και αιμορραγα.
 • Με τη χρση κοινν συργγων, κατ την ενδοφλβια χρση ναρκωτικν ουσιν.
 • π την μητρα στο παιδ, ιδιατερα κατ τη στιγμ της γννησης (κθετη μετδοση) αλλ και κατ τη θηλασμ καθς ο ις εντοπζεται και στο μητρικ γλα.
 • Ο κνδυνος μσω μετγγισης αματος χει ελαχιστοποιηθε για τις αναπτυγμνες χρες καθς εφαρμζονται λεγχοι για την παρξη του ιο HIV στα δεγματα[4] των αιμοδοτν που μπορον να ανιχνεσουν τον ι εκτς απ το «παρθυρο» των πρτων 11 ημερν της μλυνσης· τσι, κατ την τελευταα δεκαετα υπρξε επιπλον μεωση της μετδοσης του ιο HIV[5] και στις χρες που εφαρμζουν τη μθοδο ΝΤ, συμπληρωματικ με την ορολογικ μθοδο, ο κνδυνος μλυνσης χαρακτηρζεται εξαιρετικ μικρς. Στην Ελλδα οι καταγεγραμμνες μολνσεις απ μεταγγσεις φτνουν 5-6% του συνλου των μολνσεων και λοιμξεων (320 μολνθηκαν με τον ι απ τους οποους 184 νσησαν) απ το 1981 οπτε ρχισε η καταγραφ στοιχεων, περιπτσεις που στην πλειοψηφα τους αφορον πολυμεταγγιζμενα τομα. Με την εντατικοποηση των ελγχων του αματος και την εφαρμογ (σε ποσοστ 70% των δειγμτων το Νομβριο του 2007 της μεθδου ΝΤ) οι περιπτσεις τα τελευταα χρνια μειθηκαν και αποτελον 0,5-1% του συνλου των δηλωθντων μολνσεων (1-3 περιστατικ το χρνο, που κατ κριο λγο αφορον μεταγγσεις που γιναν στο εξωτερικ).[6] Η κατσταση δεν εναι τσο καλ στις αναπτυσσμενες χρες, που οι υπηρεσες υγεας εναι λιγτερο οργανωμνες και οι φορες του ιο πολ περισστεροι. Σμφωνα με τον Παγκσμιο Οργανισμ Υγεας μχρι το 2005,[7] σε παγκσμιο εππεδο οι μεταγγσεις ευθνονται για το 5-10% των μολνσεων.
 •  Πορεα της νσου
 • π την καθημεριν, κοινωνικ επαφ, τη χειραψα, το αγκλιασμα, το απλ φιλ, τη συνθροιση ατμων
 • π την τουαλτα
 • π τον ιδρτα το σλιο
 • π ροχα, σκεπσματα, πιτα, ποτρια και μαχαιροπρουνα, τηλφωνα
 • π πισνες τη θλασσα
 • π κουνοπια λλα ντομα

 Πρωτογενς λομωξη

Πρκειται για το αρχικ στδιο της νσου που ακολουθε τη μλυνση απ HIV και χαρακτηρζεται απ μη ειδικ κλινικ σημεα και εργαστηριακ ευρματα ιογενος λομωξης. Το στδιο αυτ διαρκε συνθως 1-2 εβδομδες. Επσης, τις πρτες 23 περπου μρες της μολυνσης ο ασθενς δεν αναπτσσει αντισματα κατ του ιο, και για αυτ το λγο η περοδος αυτ καλεται και "σιωπηλ παρθυρο" και εναι η πιο επικνδυνη περοδος απ την ποψη τι ο φορας μπορε να μολνει λλους εν αγνοα του, ακμα και αν χει κνει μια τυπικ εξταση αματος.

 Φση ασυμπτωματικς λομωξης

Στο στδιο αυτ ο ασθενς εναι ασυμπτωματικς, εναι δυνατν μως να εμφανζει κποιες διαταραχς σε εργαστηριακς εξετσεις. Παρλο που ο ασθενς εναι ασυμπτωματικς μπορε να μεταδδει τον ι.

 Φση συμπτωματικς λομωξης

Στο στδιο αυτ ξεκινον τα πρτα συμπτματα της νσου που εναι αποτλεσμα μεωσης της κυτταρικς ανοσας, πως στοματικ καντιταση, τριχωτ λευκοπλακα γλσσας, υποτροπιζον απλς ρπης και ρπης γεννητικν οργνων, καθς και εκτεταμνος ρπης ζωστρας. Μπορε να συνυπρχει επσης κεφαλαλγα, πυρετς, διρροια, απλεια βρους, νυχτερινο ιδρτες και κυρως λεμφαδενοπθεια.

 Φση ανοσοκαταστολς

Η καταστροφ του ανοσοποιητικο συστματος απ τη δρση του ιο σε προχωρημνα στδια κνει το τομο ευλωτο σε ιος, μκητες, βακτρια και παρσιτα που υπ λλες συνθκες δε θα προσβαλαν τον νθρωπο θα προκαλοσαν πολ πιας μορφς νσο (ευκαιριακς λοιμξεις). Επσης η λλειψη επιτρησης του οργανισμο απ το ανοσοποιητικ του σστημα για νεοπλασες κνει συχν την εμφνιση κποιων μορφν καρκνου, πως το σρκωμα Kaposi το λμφωμα, τον καρκνο του στοματοφρυγγος, του πρωκτο και του τραχλου της μτρας.

Πργνωση

Το AIDS σμερα παρ τα ακριβ φρμακα που εναι διαθσιμα παραμνει μια νσος η οποα επιφρει το θνατο. νλογα με το περιβλλον και το εππεδο των ιατρικν υπηρεσιν, αυτ το αποτλεσμα ρχεται συντομτερα σε υπανπτυκτες χρες και αργτερα στον αναπτυγμνο κσμο. Τα αντιρετροκ φρμακα που παρχονται για την ασθνεια παρατενουν την ζω των ασθενν, αλλ δε θεραπεουν το AIDS

"
 
·  &
·  7lykkall


& :

Article Rating
Average Score: 0
: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad