''There is always hope...''Ιωννης Κανδης
Λγα Λγια
Google


Internet
http://7lyk-kallith.att.sch.gr

Μαθητικ Συμβολια 
...
Ενημερωθετε απ το
ημερολγιο του
Σχολεου μαςe-class 7Μπορετε να αποκτσετε πρσβαση στα
ηλεκτρονικ μαθματα του Σχολεου
μας πατντας
εδ
Στην ναζτηση Μαθημτων, στο πεδο 
νομα Σχολεου, πληκτρολογστε
7ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΛΛΙΘΕΣ και 
επιλξτε το αντστοιχο μθημα.

Portal
· Home
· Picasa
· Top 10
· Web Links
· 
· 
· 
· 
· 
· 
&
Update by U.S. Naval Observatory

Click here for more information
Moon
Update by NASA Goddard Space Flight Center

Click here for a larger image
Sun

Block created for PHPNuke 6 .0 by Chris Karakas

RSS e-Emph@sis
RSS ...
·last page

" target="new">Object Not Found

...

SAPOUNAS "

Ο Σγκμουντ Φρυντ (Sigmund Freud, [ˈziːkmʊnt ˈfrɔʏt], 6 Μαου 1856  23 Σεπτεμβρου 1939) ταν υστριακςιατρς, φυσιολγος, ψυχατρος και θεμελιωτς της ψυχαναλυτικς σχολς στον τομα της ψυχολογας. ναγνωρζεται ως νας απ τους πλον βαθυστχαστους αναλυτς του 20ου αινα που μελτησε και προσδιρισε ννοιες πως το ασυνεδητο, την απθηση και την παιδικ σεξουαλικτητα.

 

Οι επιστημονικς θεωρες του Φρυντ και οι τεχνικς θεραπεας που ανπτυξε θεωρθηκαν ιδιατερα καινοτμες και αποτλεσαν αντικεμενα ντονης αμφισβτησης ταν παρουσιστηκαν στη Βιννη του 19ου αινα. Ωστσο και σμερα συνεχζουν να εγερουν ντονο προβληματισμ και αντιπαραθσεις. Η επδραση του Φρυντ δεν περιορστηκε μνο στην ψυχολογα και την ψυχιατρικ, αλλ ταυτχρονα απλθηκε σε πολλος τομες τηςεπιστμης (ανθρωπολογα, κοινωνιολογα, φιλοσοφα) και της τχνης.

 

 
 ργο

Πρτες μελτες

να απ τα πρτα ενδιαφροντα του Φρυντ αποτλεσε η νευρολογα, τομας πνω στον οποο δημοσευσε και αρκετ επιστημονικ ρθρα, κυρως μελτες πνω στην εγκεφαλικ παρλυση. ντρεψε την θεωρα του Γουλιαμ Λιτλ (William Little) που υποστριζε πως η κρια αιτα της ταν η λλειψη οξυγνου κατ τη γννηση. Ο Φρυντ αντιπρτεινε πως οι περιπλοκς στη γννηση αποτελον στην πραγματικτητα σμπτωμα της πθησης, γεγονς που επαληθετηκε τη δεκαετα του '80.

 

Ο Φρυντ ασχολθηκε παρλληλα με την διερενηση των ιατρικν ιδιοττων της κοκανης. γινε τσο χρστης σο και υπερασπιστς της (σε ζητματα ιατρικς χρσης της), καθς πστευε πως διαθτει σημαντικς αντικαταθλιπτικς ιδιτητες. Θα πρπει να επηρεστηκε και απ τον φλο του γιατρ Wilhelm Fleiss, ο οποος συνιστοσε την κοκανη για τη θεραπεα της ρινικς ανακλαστικς νερωσης.

 

Το ασυνεδητο

ν και ο Φρυντ δεν ανακλυψε για πρτη φορ το ασυνεδητο, συνβαλε ουσιαστικ στην μελτη του. Κατ την περοδο του 19ου αινα η επικρατοσα πεποθηση ταν θετικιστικς κατεθυνσης, υπρχε δηλαδ η ποψη πως ο νθρωπος μποροσε να ελγξει με τη λογικ τη συμπεριφορ του και τη σχση του με τον κσμο. Ο Φρυντ πρτεινε ουσιαστικ πως αυτ η θση εναι μα αυταπτη καθς οι νθρωποι δρουν συχν για λγους που δεν πτονται των συνειδητν σκψεων τους, καθς το ασυνεδητο μπορε να αποτελε την πηγ των ανθρπινων κιντρων. Ο Φρυντ προκτεινε τη θεωρα του μελετντας συστηματικ τα νειρα, τα οποα αποκλεσε και τον «βασιλικ δρμο προς το ασυνεδητο», θεωρντας τα ως το καλτερο δεγμα πεδου δρσης του ασυνειδτου. Στην σπουδαιτερη -σμφωνα με τον διο- εργασα του Η Ερμηνεα των Ονερων, ανπτυξε τα επιχειρματα του περ της παρξης του ασυνειδτου αλλ και περιγραψε μια μεθοδολογα για την πρσβαση του ατμου σε αυτ, μσω του προ-συνειδητο.

 

Μα κρσιμη για τη λειτουργα του ασυνειδτου διαδικασα εναι η απθηση. Σμφωνα με τον Φρυντ, οι νθρωποι βινουν συχν εππονες σκψεις μνμες τις οποες εφσον δεν μπορον να αντξουν, χουν τη δυναττητα να τις απωθσουν απ το συνειδητ μρος της λειτουργας του εγκεφλου στο ασυνεδητο. Ο Φρυντ προσπθησε να ταξινομσει τα εδη των διαφορετικν συναισθημτων σκψεων που απωθονται, ωστσο κατληξε πως διαφορετικο ασθενες του απωθοσαν διαφορετικς παρελθοσες εντυπσεις. Επιπλον παρατρησε πως η δια η λειτουργα της απθησης εναι μη συνειδητ.

 

Το Εκενο, το Εγ και το Υπερεγ

Ο Φρυντ, στην προσπθεια ερμηνεας της λειτουργας του ασυνειδτου, πρτεινε πως διακρνεται απ μα δομ, σμφωνα με την οποα διαιρεται σε τρα μρη: το Εκενο ( Id λατ.), το Εγ και το Υπερεγ. Το εκενοαντιπροσωπεει τα κνητρα, τα νστικτα και τις βιολογικς ανγκες του ατμου και κατ συνπεια εναι μφυτο, υπρχει δηλαδ κατ τη γννηση και δεν επηρεζεται απ την εμπειρα του ατμου. Η ννοια του Εγαποτελε το λογικ μρος που αν και δεν εναι μφυτο, αναπτσσεται και καλλιεργεται με την επδραση της συσσωρευμνης εμπειρας. Το Υπερεγ αντιπροσωπεει λες τις θετικς ηθικς και κοινωνικς αξες του ατμου, αποτελντας κατ κποιο τρπο την ηθικ συνεδηση. Ο Φρυντ διατπωσε περαιτρω πως η αλληλοσυσχτιση των τριν αυτν στοιχεων καθορζουν την ψυχικ κατσταση του ατμου, τσι στε αν οι πισεις που εξασκον το να πνω στο λλο εναι ετεροβαρες, ττε δημιουργονται συγκροσεις ανμεσα στοΕγ και τις ενστικτδεις ορμς τη συνεδηση, οι οποες ωθον το τομο να καταφγει σε συγκεκριμνους μηχανισμος μυνας.

 

 μυντικο ψυχικο μηχανισμο

Οι αμυντικο μηχανισμο αποτελον ασυνεδητους μηχανισμος που τθενται σε λειτουργα απ το Εγ ταν αποτυγχνουν διφορες συνειδητς προσπθειες. Σμφωνα με τον Φρυντ, οι αμυντικο μηχανισμο εναι η μθοδος με την οποα το Εγ μπορε να λσει τις συγκροσεις που υφστανται με το Υπερεγ και το Εκενο(ID). Η χρση των μηχανισμν αυτν απ το τομο εναι πολλς φορς χρσιμη —εν γνεται συγκρατημνα— αλλ η κατχρηση η επαναχρησιμοποησ τους μπορε να οδηγσει σε ψυχολογικς διαταραχς πως ηκατθλιψη. Οι αμυντικο μηχανισμο περιλαμβνουν διφορες ομδες μηχανισμος πως την ρνηση(denial), την απθηση (repression), την απομνωση, την μετατπιση, την προβολ (projection), τηνπαλινδρμηση (regression) την εκλογκευση (rationalization). Σημαντικ ργο πνω στον τομα των αμυντικν μηχανισμν πρσφερε και η κρη του Φρυντ, ννα, η οποα βασστηκε στο ργο του και το επκτεινε

 

"
 
· 
·  7lykkall


:

Article Rating
Average Score: 0
: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


 

Sorry, Comments are not available for this article.