''There is always hope...''Ιωννης Κανδης
Λγα Λγια
Google


Internet
http://7lyk-kallith.att.sch.gr

Μαθητικ Συμβολια 
...
Ενημερωθετε απ το
ημερολγιο του
Σχολεου μαςe-class 7Μπορετε να αποκτσετε πρσβαση στα
ηλεκτρονικ μαθματα του Σχολεου
μας πατντας
εδ
Στην ναζτηση Μαθημτων, στο πεδο 
νομα Σχολεου, πληκτρολογστε
7ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΛΛΙΘΕΣ και 
επιλξτε το αντστοιχο μθημα.

Portal
· Home
· Picasa
· Top 10
· Web Links
· 
· 
· 
· 
· 
· 
&
Update by U.S. Naval Observatory

Click here for more information
Moon
Update by NASA Goddard Space Flight Center

Click here for a larger image
Sun

Block created for PHPNuke 6 .0 by Chris Karakas

RSS e-Emph@sis
RSS ...
·last page

" target="new">Object Not Found

...

!!!!!!!!:)
kyriazh "

Ο Ελληνικς κινηματογρφος ρχισε στις πρτες δεκαετες του 20ου αινα, με μικρ αριθμ ταινιν μχρι το 1940 (κπου στις 35). Η νθησ του ρχισε μετ τον Β' παγκσμιο πλεμο, με 4-7 ταινες το χρνο μχρι το 1950 και σταδιακ η παραγωγ αυξθηκε μχρι τις 60 ταινες το 1960. Η χρυσ εποχ του ελληνικο κινηματογρφου ταν απ το 1960 μχρι το 1973 φτνοντας μχρι τις 97 ταινες το χρνο (με μσο ρο 80 ταινες το χρνο). π το 1974 μχρι σμερα η παραγωγ κυμανεται σε πολ μικρτερα εππεδα απ 10 ταινες μχρι 40 ταινες το χρνο.


Οι λληνες σκηνοθτες
Ο Γιργος Τζαβλλας, νας πρωτοπρος σκηνοθτης, γρισε την Κλπικη Λρα, ταινα αποτελομενη απ τσσερα σκετς. Το σπονδυλωτ αυτ κινηματογραφικ εδος εναι κτι καινοριο και χι πολ αρεστ στο ελληνικ κοιν. Και μως η Κλπικη λρα που παχτηκε σημεωσε καταπληκτικ επιτυχα. Εναι η ιστορα μιας κλπικης λρας, που την κατασκεασε νας αγαθς, στο βθος, ανθρωπκος, που συνρχεται γργορα απ το πθος της απληστας και του παρνομου κρδους και απαλλσσεται απ τις πονηρς του επιθυμες για το κλπικο κατασκεασμ του. Η κλπικη λρα συνεχζει ωστσο τη σταδιοδρομα της και περν απ χρι σε χρι, διαγρφοντας και υπογραμμζοντας καταστσεις και ανθρπινους χαρακτρες, αρχζοντας απ τη στιρα για να καταλξει στο δρμα.
Μσα απ' αυτ την πορεα προβλλει το κεντρικ νημα του ργου, που συνοψζεται στο τι η ζω μας εναι ψετικη, επιφανειακ, αλλ στην ψυχ του ανθρπου υπρχει κτι το αληθιν και γι' αυτ μεγαλειδες. Ο Γιργος Τζαβλλας χειρζεται το θμα του με πολλ ευαισθησα και αναμφισβτητο ταλντο. Η ταινα του εναι απαλλαγμνη απ κθε υπερβολ και χει μια γοητευτικ και συναρπαστικ λιττητα. Η επιτυχα του γκειται στο τι δε μιμθηκε κανναν. Η
Κλπικη λρα εναι μια ταινα με γνσιο ελληνικ χαρακτρα. Πρωταγωνιστς της εναι ο Βασλης Λογοθετδης, λυα Λιβυκο, Μμης Φωτπουλος, Ορστης Μακρς, Δημτρης Χορν και λλη Λαμπτη, που συντλεσαν πολ στην θριαμβευτικ πορεα του ργου, τσο στην Ελλδα, σο και στο εξωτερικ.
Ο Γιργος Τζαβλλας αποτελε να ανεκμετλλευτο κεφλαιο του ελληνικο κινηματογρφου. λλες ταινες του Γιργου Τζαβλλα εναι:
Χειροκροτματα (1943) με τον ττκ, τη Ζιντ Λακζ και τον Δημτρη Χορν, Μαρνος Κοντρας με τον Μνο Κατρκη, Ο Μεθστακας (1950) με τον Ορστη Μακρ, Η γν του λιμανιο (1958), με μουσικ του Μνου Χατζιδκη, το Σωφερκι(1953) με το Μμη Φωτπουλο, και η ντιγνη (1961) με τον Μνο Κατρκη, που λαβε το ' βραβεο ηθοποιας στο Φεστιβλ κινηματογρφου του γου Φραγκσκου.
λλος αξιλογος σκηνοθτης του ελληνικο κινηματογρφου υπρξε ο θεατρικς συγγραφας λκος Σακελλριος. Οι σημαντικτερες ταινες του θεωρονται:
Παποτσι απ τον τπο σου (1946) με το Μνο Φιλιππδη, λκο Λειβαδτη και τη Γεωργα Βασιλειδου, Οι Γερμανο ξανρχονται (1948), να βτσαλο στη λμνη, νας ρωας με παντφλες και Σντα Τσικτα, με τον αξχαστο Βασλη Λογοθετδη. Τα σενρια των ργων αυτν εναι παρμνα απ θεατρικ ργα που γραψε ο διος μαζ με το Χρστο Γιαννακπουλο. Στις ταινες του Το ξλο βγκε απ τον Παρδεισο, Η λκη στο ναυτικ και Η κρη μου η σοσιαλστρια πρωταγωνιστοσαν η λκη Βουγιουκλκη και ο Δημτρης Παπαμιχαλ.
Ο Γιννης Δαλιανδης, που σκηνοθτησε τις καλτερες μουσικς κωμωδες, δωσε και αρκετ δραματικ ργα, πως τον
Κατφορο, Νμος 4000, Δκρυα για την Ηλκτρα, λιγγος, Η Στεφανα στο αναμορφωτριο. π τις κωμωδες του οι σημαντικτερες εναι: Κτι να καει', Μερικο το προτιμον κρο και Ραντεβο στον αρα. π τις μουσικς κωμωδες του ξεχωρζουν ιδιατερα Οι θαλασσις οι χντρες και Μια κυρα στα μπουζοκια.
Ωραες ταινες δωσε στον ελληνικ κινηματογρφο και ο Μιχλης Κακογιννης, απ τη
Στλλα ως τον λξη Ζορμπ. π το 1956 μχρι το 1966 γρισε ταινες με θματα πολ διαφορετικ μεταξ τους. Μα πολ αξιλογη προσφορ του εναι τι κατρθωσε με σγχρονη ασθηση να μεταφρει στην οθνη την Ηλκτρα, που βραβετηκε στο Φεστιβλ των Καννν. Εναι σως δσκολο να τοποθετσει και να χαρακτηρσει κανες το αναμφισβτητα αξιλογο και υποβλητικ προσωπικ στυλ του Κακογιννη. Στις ταινες του απηχονται συμπυκνωμνα σε μα πολ προσωπικ καλλιτεχνικ αυτονομα τα σημαντικτερα δεγματα των τσεων που σημεινονται στην παγκσμια κινηματογραφικ τχνη. Η φμη του στο εξωτερικ εναι πολ μεγλη σε σχση με την Ελλδα. λλες αξιλογες ταινες του Μιχλη Κακογιννη εναι το Κυριακτικο ξπνημα, το Κορτσι με τα μαρα και τσι σβησε η αγπη μας (που γυρστηκε για λογαριασμ Ιταλν).
Ο Κστας Μανουσκης δωσε τις ταινες
ρωτας στους αμμολφους (1958), Προδοσα, (1964), που πρε το βραβεο της ενσεως κριτικν στο Φεστιβλ Θεσσαλονκης και το βραβεο ειρνης, και το Φβο (1966).
Μα ωραα προσπθεια οφελεται και στον Τκη Κανελλπουλο, σκηνοθτη που εμφανστηκε με το
Μακεδονικ γμο, μικρο μκους ντοκιμαντρ σε φολκλορικ θμα, και τον Ουραν. Στην πρτη ταινα ο σκηνοθτης παρουσασε να προσωπικ χαρακτρα σε αξιλογο εππεδο. Πρε τους ανθρπους, το γνωστο πλθος, και τους πλωσε σε να σνολο γεμτο συναισθηματισμ και ανθρπινο πθος. Ο Μακεδονικς γμος εναι να απ τα καλτερα ελληνικ ντοκιμαντρ του εδους του, και οπωσδποτε κινεται σε παγκσμια κλμακα με μεγλες αξισεις. Στον Ουραν μως δεν πτυχε τα δια αποτελσματα. Πελαγοδρμησε σε δρμους αφηρημνους και ανιαρος πλατειασμος. δωσε ωραες εικνες, αλλ το θμα του ξφυγε. λλες ταινες του: η Παρνθεση (1968) και η Εκδρομ (1966).
νας λλος σκηνοθτης, ο Δημτρης Κολλτος, πρωτοεμφανστηκε με μα μικρ ιστορα της Κρτης που χει ττλο
Οι ελις και της οποας το σενριο γρφηκε απ τον διο. ργτερα δωσε και μα δετερη ταινα μεγλου μκους, το Θνατο του λεξνδρου. Ο Κολλτος χει ναν ιδιτυπο και αδρ ρεαλισμ και προσωπικ φος. Στην προσπθεια του μως να πρωτοτυπσει φτνει στην υπερβολ και αυτ αποβανει σε βρος της δημιουργας του, γιατ ο κινηματογρφος εναι πολ ευασθητη τχνη, που η κθε ακρτητα μεγεθνεται και ενοχλε. Πντως, η εργασα του Κολλτου, με πολλ αναμφισβτητα προτερματα και μερικς αδυναμες αποτελε αξιλογη κινηματογραφικ προσφορ.
Πρπει να αναφερθε ακμη και η εργασα μερικν λλων αξιλογων σκηνοθετν. Ο Γιργος Σκαλενκης γρισε τις ταινες
Διπλοπενις, Ντμα σπαθ, Επιχερηση πλλων και Ιμπεριλε. Ο Στ. Τατασπουλος σκηνοθτησε τη Μαρη γη (1952), σε σενριο του Νκου Σφυρερα. Ο Ντμης Δαδρας τις Σκψεις (1965) και το 13ος (1967). Ο Φλιππος Φυλακτς τον Δημκριτο (1968) κ..
Ο Ντνος Δημπουλος δωσε τις ταινες
Η Λζα και η λλη, Πυρετς στην σφαλτο και Το Ταξδι (1967). Ο Βασλης Γεωργιδης γρισε τα φιλμ Οι σσοι του γηπδου (1953), Η κατρα της μνας (1961), Μην ερωτεεσαι το Σββατο (1962), Τα κκκινα φανρια (1963), Γμος αλ ελληνικ, Το χμα βφτηκε κκκινο, Η εβδμη ημρα της δημιουργας, Ραντεβο με μια γνωστη (1968) κ..
νας ταλαντοχος σκηνοθτης του ελληνικο κινηματογρφου εναι ο Ερρκος νδρου, ο οποος δωσε τον
Εφιλτη, Διχασμ και Εκενος και Εκενη.
λλοι σκηνοθτες εναι ο Δημτρης Ιωαννπουλος, με τις ταινες
Η φων της καρδις, Η βλα με τα νοφαρα, ο Μ. Καραγτσης με την Καταδρομ (1946), ο γγελος Τερζκης με τη Νυχτεριν περιπτεια (1954), ο Γρηγρης Γρηγορου με τη Φωτειν Σντρη (1949), Το πικρ ψωμ (1951), Θελλα στο φρο, ο Χρστος Σπντζος με τις ταινες μρτησα για το παιδ μου και τσι σβησε η ζω μου, ο Γιργος Ζερβς με τα Τσσερα σκαλοπτια (1951) και τη Λμνη των πθων (1958), ο Γιργος σημακπουλος με τον Πργο των ιπποτν (1952).
Τα τελευταα χρνια φνηκαν αξιλογοι νοι λογοτχνες με κορυφαο τον πολυβραβευμνο στο εξωτερικ Θδωρο γγελπουλο. ξιομνημνευτες εναι τλος οι σκηνοθτιδες Μαρα Πλυτ, που γρισε
Τα αρραβωνισματα, το Βαφτιστικ και το Λουστρκο και η Λλιαν Κουρκουλκου, με την ταινα Στην πρτα της κολσεως (1960).
λλοι σκηνοθτες που διακρθηκαν στον ελληνικ κινηματογρφο σαν οι Γιργος Θεοδοσιδης, Ντνος Κατσουρδης, Στλιος Τατασπουλος, νδρας Λαμπρινς, Οδυσσας Κωστελλτος, Κστας νδρτσος, Ικωβος Καμπανλλης, Ερρκος Θαλασσινς, Ορστης Λσκος, Γιργος Διζικιρκης, Μμης Φραγκιαδκης, μηρος Ευστρατιδης, Ρνα Γαλνη, Κστας Φρης, Κστας Λυχναρς, δωνις Κρου, Δημτρης Δαδρας, Βαγγλης Σειληνς, Γιργος Πετρδης και γγελος Θεοδωρπουλος.
Στους εξαιρετικος επσης λληνες σκηνοθτες που βελτωσαν σημαντικ την ποιτητα της κινηματογραφικς μας παραγωγς, αναφρουμε τους Δημτρη Νικολαδη, Ροβρο Μανθολη, Τκη Κανελλπουλο, Παντελ Βολγαρη, Νκο Φσκολο, Νκο Κονδουρο, Γιργο Ζερβουλκο, Σπρο Καψσκη, Τζανν λιφρη, Ηλα Μαχαρα, Κστα Στρντζαλη, Κστα Καραγιννη, Χρστο Κυριακπουλο, Δημτρη θανασιδη, Νκο Τσιφρο, Ερρκο νδρου, Παναγιτη Κωνσταντνου, Νστωρα Μτσα, Νκο βραμα, Μανλη Σκουλοδη, Φρξο Ηλιδη, Δημτρη Γαλτη.
 

"
 
· 
·  7lykkall


:

Article Rating
Average Score: 0
: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


 

Sorry, Comments are not available for this article.