''There is always hope...''Ιωννης Κανδης
Λγα Λγια
Google


Internet
http://7lyk-kallith.att.sch.gr

Μαθητικ Συμβολια 
...
Ενημερωθετε απ το
ημερολγιο του
Σχολεου μαςe-class 7Μπορετε να αποκτσετε πρσβαση στα
ηλεκτρονικ μαθματα του Σχολεου
μας πατντας
εδ
Στην ναζτηση Μαθημτων, στο πεδο 
νομα Σχολεου, πληκτρολογστε
7ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΛΛΙΘΕΣ και 
επιλξτε το αντστοιχο μθημα.

Portal
· Home
· Picasa
· Top 10
· Web Links
· 
· 
· 
· 
· 
· 
&
Update by U.S. Naval Observatory

Click here for more information
Moon
Update by NASA Goddard Space Flight Center

Click here for a larger image
Sun

Block created for PHPNuke 6 .0 by Chris Karakas

RSS e-Emph@sis
RSS ...
·last page

" target="new">Object Not Found

...

. ;
symeonidou "

Tι συμβανει τελικ στον οργανισμ μας ταν ερωτευμαστε; Γιατ η καρδι μας «φλγεται» και το στομχι μας «δνεται κμπος»; Γιατ η διθεσ μας ανεβανει ξαφνικ στα ουρνια, εν λγο αργτερα πφτει απτομα; Η βιοχημεα, οι νευροεπιστμες και λλοι κλδοι των επιστημν προσπαθον να ανακαλψουν τις διεργασες που συντελονται στον οργανισμ τις στιγμς αυτς της απλυτης ευτυχας. ν και δεν υπρχουν ακμα επαρκ επιστημονικ στοιχεα που να αποδεικνουν τον τρπο που λειτουργον οι ερωτευμνοι, λα δεχνουν τι ο ρωτας κνει καλ στην υγεα

Μια ματι αρκε!
Τα μτια χουν τον πρτο ρλο στο ερωτικ παιχνδι. ρευνες, μλιστα, δεχνουν τι η λξη ορζεται πρτα απ το βλμμα και μετ απ τη συνεδηση. Τι συμβανει, λοιπν, ταν βρεθετε στον διο χρο με κποιον που σας ελκει; π τη στιγμ που να τομο σας «τραβξει» ερωτικ το ενδιαφρον, χωρς να το συνειδητοποισετε, οι κρες των ματιν σας διαστλλονται. Ταυτχρονα -και πλι ασυνασθητα- συνθως ανοιγοκλενετε γργορα τα βλφαρ σας ως νδειξη τι εστε διαθσιμοι. υτ γνεται ασυνεδητα αντιληπτ απ το πρσωπο απναντ σας. Του προκαλε να ευχριστο συνασθημα, το οποο συνδει με τη δικ σας παρουσα, με αποτλεσμα να νιθει ερωτικ λξη, εκπμποντας ανλογα σημδια με τα δικ σας. τσι, λη αυτ η αλυσιδωτ διαδικασα καθιστ δσκολο να εντοπσει κανες ποιος απ τους δο λκεται πρτος σε μια σχση.


Το «μαγικ» κοκτιλ
O πθος ξεκινει απ τον εγκφαλο και συγκεκριμνα απ τον υποθλαμο, που διεγερει τις χημικς ουσες (οι οποες εναι υπεθυνες για τα συναισθματα) και κινητοποιε το σμα να στελει σημδια λξης. Oι εκλυτικς ορμνες που παργει πηγανουν στην υπφυση (στο εκτελεστικ ργανο του εγκεφλου) και διεγερουν την παραγωγ υποφυσικν ορμονν, οι οποες με τη σειρ τους κατευθνονται στην περιφρεια (εκτς εγκεφλου), στα ργανα-στχους, που εναι οι ενδοκρινες αδνες. υτ το μεγμα χημικν ουσιν (κοκτιλ) που εκκρνει ο εγκφαλος δρα παρμοια με τις αμφεταμνες, διεγεροντας το κντρο ευχαρστησης του εγκεφλου. τσι, ταν εναι κανες ερωτευμνος, νιθει τι βρσκεται σε μια κατσταση διαρκος ευφορας.


παρατητα «υλικ»

Σεροτοννη. Θεωρεται η κατεξοχν χημικ ουσα που συνδεται με την ασθηση της ευφορας, εν χει και λλες δρσεις, πως η ρθμιση της πρσληψης τροφς, της θερμοκρασας κ..
Ντοπαμνη. νεβζει τη διθεση, εν σχετζεται με την ευχαρστηση, τη σεξουαλικ συμπεριφορ, τις λειτουργες της αναπαραγωγς και τον λεγχο των ορμονικν εκκρσεων του εγκεφλου.
Oξυτοκνη και βαζοπρεσνη. Εναι γνωστς ως «ορμνες της αγπης», αφο σχετζονται με το συνασθημα οικειτητας και τρυφερτητας που νιθει να ερωτευμνο ζευγρι και απελευθερνονται στον εγκφαλο κατ τη διρκεια του σεξ αμσως μετ.
Ενδορφνες. Πρκειται για φυσικ οπιοειδ του εγκεφλου, που επιδρον στον οργανισμ πως και η μορφνη. Δημιουργον μια ασθηση ευεξας και καλς διθεσης, εν ταυτχρονα καταστλλουν τις περιοχς του εγκεφλου που συνδονται με την αντληψη του πνου και την επιθετικτητα.
υξητικ ορμνη (σωματοτροπνη). Θεωρεται τι τροφοδοτε τον οργανισμ με ενεργητικτητα.
δρεναλνη. υξνει την καρδιακ δραστηριτητα και το ρυθμ της αναπνος, βελτινει τη μυκ δρση και ανεβζει τη διθεση.

Εναι οι ερωτευμνοι πιο υγιες;
Εργαστηριακς μελτες δεχνουν τι οι ευτυχισμνοι νθρωποι, πως εναι οι ερωτευμνοι, κινδυνεουν λιγτερο απ καρδιακ προσβολ και διαβτη τπου 2, εν παρουσιζουν σπανιτερα υψηλ πεση στη ζω τους (και χι στα πρτα στδια του ρωτα, που η πεση ανεβανει λγω αδρεναλνης). Σμφωνα μλιστα με αμερικανικς ρευνες, τα ανοσοκτταρα των ευτυχισμνων εναι περισστερα απ ,τι των υπολοπων ανθρπων, με αποτλεσμα να παρουσιζουν καλτερο ανοσοποιητικ, εν η χωρητικτητα των πνευμνων τους εναι μεγαλτερη.


Εμαστε ρμαια των ορμονν μας;
Τον πρτο καιρ οι ερωτευμνοι εναι ρμαια των σεξουαλικν ορμονν τους. Η δετερη φση απ την οποα περνει να ζευγρι ρχεται πειτα απ μερικος μνες, οπτε και θεωρεται τι ξεκινει το πραγματικ πθος. Ττε ο οργανισμς ενεργοποιε το σστημα παραγωγς ντοπαμνης, ουσα η οποα κνει το τομο να ποθε το ταρι του. Ταυτχρονα, στον εγκφαλο μεινεται η συγκντρωση σεροτοννης, με αποτλεσμα η λλειψ της να δημιουργε μμονες σκψεις. O ερωτευμνος σκφτεται μνο το τομο που ποθε. Γι’ αυτ και συχν χρησιμοποιεται η κφραση «τρελς απ ρωτα». Oι επιστμονες εξηγον το φαινμενο παρομοιζοντας τους ερωτευμνους με τους καταθλιπτικος, που εξαιτας των χαμηλν επιπδων σεροτοννης σε ορισμνες περιοχς του εγκεφλου, παρουσιζουν διφορες εμμονς. Σε αυτ την περοδο, τα τμματα του εγκεφλου που σχετζονται με τη σωστ κρση υπολειτουργον, με αποτλεσμα ο νθρωπος που επιθυμετε να φανεται ιδανικς, χωρς ελαττματα. Η κατσταση αυτ δεν διαρκε για μεγλο χρονικ διστημα, γιατ δημιουργε νταση και πεση στο τομο. ταν, λοιπν, τα εππεδα της υδροκορτιζνης (ορμνης που συνδεται μεσα με το στρες) αυξνονται, χει φτσει η στιγμ να περσει ο ερωτευμνος στην επμενη φση. Στο τρτο αυτ στδιο, κατ το οποο προσπαθε να εδραιωθε η σχση, παζουν ρλο η οξυτοκνη και η βαζοπρεσνη, που σχετζονται με το συνασθημα της οικειτητας και της τρυφερτητας.


Μπως σας «σρνουν» απ τη μτη;
ταν η απσταση με το αντικεμενο του πθου σας μεινεται, τα ηνα αναλαμβνει... η μτη! Σμφωνα με επιστημονικ στοιχεα, η σφρηση φανεται να χει τον τελευταο λγο στην επιλογ ερωτικο συντρφου. O κθε νθρωπος χει μια μυρωδι που αναδδει το σμα του, η οποα εναι μοναδικ, πως τα δαχτυλικ του αποτυπματα. υτ ακριβς η οσμ μπορε να προκαλσει ερωτικ επιθυμα σε κποιον να απωθσει ναν λλον. O ιστς της σφρησης περιλαμβνει διφορους υποδοχες εξαιρετικ ευασθητους σε συγκεκριμνα χημικ ερεθσματα. Τα ερεθσματα αυτ μεταδδουν το μνυμα στον εγκφαλο και ανλογα αντιδρ ο οργανισμς. Μλιστα, η οσμ συνδεται μεσα με την περιοχ του εγκεφλου που ελγχει τη συναισθηματικ συμπεριφορ. Γι’ αυτ και μσω της σφρησης μπορε κανες να ανακαλσει στη μνμη του γεγοντα, στιγμς, αλλ και συναισθματα απ το παρελθν. Υπεθυνες για λη αυτ τη διαδικασα εναι οι φερομνες, ουσες που παργει το σμα απ αδνες που βρσκονται στο στμα, τις μασχλες, το στθος και τα γεννητικ ργανα. Παργονται κατ την περοδο της εφηβεας και σχετζονται μεσα με τη σεξουαλικ διγερση. Σμφωνα μλιστα με ερευνητς, η παραγωγ φερομονν σχετζεται και με το ανοσοποιητικ σστημα. Θεωρεται τι πρκειται για μια προσπθεια του οργανισμο να επιλξει -βσει της μυρωδις- τον ιδανικ σντροφο, στε να υπρχει η μεγαλτερη δυνατ συμβαττητα των ανοσοποιητικν συστημτων των δο ατμων, με απτερο σκοπ να αποκτσουν γερ παιδι.


Τα... ποπτα συμπτματα

Η καρδι «φτερουγζει»
Oι ερωτευμνοι βινουν μια κατσταση που θα μποροσε να χαρακτηριστε «στρεσογνος». κριβς δηλαδ πως συμβανει σε περιδους ντονου γχους, ο οργανισμς απελευθερνει κατεχολαμνες, αυξνονται τα εππεδα της αδρεναλνης και επομνως παρουσιζεται ταχυκαρδα. Ως αποτλεσμα, το ερωτευμνο τομο συνθως ιδρνει, ανατριχιζει και κοκκινζει το πρσωπ του.
«Κμπος» στο στομχι
χετε παρατηρσει τι, ταν εστε ερωτευμνοι, δεν χετε ρεξη να φτε; Μπως αισθνεστε τι το στομχι σας χει «δεθε κμπος»; Σγουρα δεν εστε οι μνοι. ν και οι επιστμονες δεν εναι ββαιοι για τη διεργασα που συντελεται στον οργανισμ, συμφωνον τι το σμπτωμα αυτ εναι σνηθες στα ερωτευμνα τομα. Κατ πσα πιθαντητα, πντως, δεν εναι τυχαο τι η σεροτοννη, που εναι υπεθυνη για τη ρθμιση του συναισθματος, παζει σημαντικ ρλο και στις διεργασες πρσληψης της τροφς.

πηγ:http://www.vita.gr/html/ent/395/ent.1395.asp

"
 
· 
·  7lykkall


:

Article Rating
Average Score: 5
: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


 

Sorry, Comments are not available for this article.