''There is always hope...''Ιωννης Κανδης
Λγα Λγια
Google


Internet
http://7lyk-kallith.att.sch.gr

Μαθητικ Συμβολια 
...
Ενημερωθετε απ το
ημερολγιο του
Σχολεου μαςe-class 7Μπορετε να αποκτσετε πρσβαση στα
ηλεκτρονικ μαθματα του Σχολεου
μας πατντας
εδ
Στην ναζτηση Μαθημτων, στο πεδο 
νομα Σχολεου, πληκτρολογστε
7ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΛΛΙΘΕΣ και 
επιλξτε το αντστοιχο μθημα.

Portal
· Home
· Picasa
· Top 10
· Web Links
· 
· 
· 
· 
· 
· 
&
Update by U.S. Naval Observatory

Click here for more information
Moon
Update by NASA Goddard Space Flight Center

Click here for a larger image
Sun

Block created for PHPNuke 6 .0 by Chris Karakas

RSS e-Emph@sis
RSS ...
·last page

" target="new">Object Not Found

...

stavrakaras "

Μπορε η επιφνεια της Σελνης να μοιζει γυμν και νυδρη, μως πρσφατες αποκαλψεις μερικανν επιστημνων αποδεικνουν τι υπρχε νερ στο εσωτερικ της σελνης, κλονζοντας γνωστς θεωρες για το σχηματισμ του μοναδικο φυσικο δορυφρου της Γης.

Η θεωρα της ''γιγντιας σγκρουσης'' που συνβη πριν 4.5 δισεκατομμρια χρνια και δημιοργησε τη Σελνη, εναι γενικ αποδεκτ, περπου απ τα μισ της δεκαετας του '70. Οι επιστμονες ως σμερα πστευαν τι η θερμτητα απ αυτ τη σγκρουση οδγησε στην εξτμιση του νερο.


Παρλα αυτ μια να ρευνα, που δημοσιεθηκε στο περιοδικ Nature, αποδεικνει τι το νερ απελευθερθηκε στην επιφνεια της σελνης απ το εσωτερικ ηφαιστειακν ρηγμτων πριν απ 3 δισεκατομμρια χρνια.

λα τα παραπνω συμπερσματα προτενουν τι το νερ ταν αναπσπαστο μρος της σελνης απ την αρχ της παρξης της.

Η ανακλυψη προκυψε απ τη μελτη σεληνιακν ηφαιστειακν ορυκτν που συλλχθηκαν και μεταφρθηκαν στη γη απ την αμερικανικ αποστολ Apollo στα τλη του 1960 με αρχς του 1970.

Τις δεκαετες που πρασαν, οι επιστμονες επεδωκαν τον καθορισμ του περιεχομνου και της προλευσης κποιων χημικν στοιχεων, γνωστ ως πτητικς ουσες στα πολχρωμα ορυκτ.

Πιο συγκεκριμνα, αναζτησαν τα χνη παρξης νερο, μως οι απαιτομενες ενδεξεις παρμειναν πιαστο νειρο. λα αυτ ταν σμφωνα με τη ευρως διαδεδομνη ποψη τι η σελνη εναι νυδρη.

Η ερευνητικ ομδα απ τα πανεπιστμια Brownκαι Case Western Reserve, χρησιμοποησε φασματομετρα μζας (SIMS) για να ανιχνεσει εξαιρετικ μικρς ποστητες νερο σε ορυκτ.

«ναπτξαμε ναν νο τρπο ανχνευσης σε κλμακα ως και 5 μρη τις χιλοις του νερο,» σχολιζει ο Erik Hauri, απ το Carnegie Institution, στην Ουσιγκτον.

«χουμε εκπλαγε μετ απ την ανακλυψη πολ μεγαλτερου ποσοστο νερο σε αυτ τα ορυκτ, που φτνει τα 45 μρη τις χιλοις.»

Χαμνοι στο διστημα

Στη συνχεια μσω μιας σειρς δοκιμν, η ομδα επιβεβαωσε τι το υδρογνο ταν παρν σε λη την κταση και τα δεγματα δεν εχαν εμποτιστε απ ηλιακος ανμους, πλοσιους σε υδρογνο επηρεαστε απ λλες πτητικς ουσες.

«λα τα παραπνω επιβεβαινουν τι το νερ προρχεται απ το μανδα της σελνης,» σχολιζει ο υπεθυνος της ρευνας Alberto Saal, βοηθς καθηγητ γεωλογικς επιστμης απ το πανεπιστμιο Brown.

«λα αυτ δεν χουν να κνουν με μια δευτερεουσα διαδικασα, πως μλυνση ηλιακς νεμος.»


Οι ερευνητς πιστεουν τι το νερ βρισκταν στο μγμα, το οποο διρρευσε στην επιφνεια της σελνης πριν απ 3 δισεκατομμρια χρνια. Περπου το 95% αυτο του νερο εξατμστηκε κατ τη διρκεια της ηφαιστειακς δραστηριτητας.

«Εφσον η σελνη θεωρετο εντελς νυδρη, αυτ εναι να τερστιο βμα σε σχση με τις παλιτερες μελτες,» σχολιζει ο συνεργτης της ρευνας, Erik Hauri απ το Ινστιτοτο Carnegie.

«Επιπλον, αρχζει να γνεται λο και πιο πιθαν η ενδιαφρουσα εκδοχ που υποστηρζει τι το εσωτερικ της σελνης μπορε να εχε τσο νερ σο ο αντερος μανδας της γης. Ωστσο να ακμα πιο ενδιαφρον ερτημα που τθεται εναι: Εν τα ηφαστεια της σελνης προκλεσαν την απελευθρωση του 95% του νερο του δορυφρου, που πγε λο αυτ το νερ;»

Εφσον η βαρτητα της σελνης εναι ανεπαρκς για να διατηρσει μια ατμσφαιρα, οι ερευνητς υποθτουν τι κποιο ποσοστ απ το νερ που εξατμστηκε χθηκε στο διστημα.

Κποιο λλο ποσοστ ωστσο σως να χει κατευθυνθε προς του παγωμνους πλους της σελνης, που ο πγος εναι πιθαν να παραμνει σε καλ κρυμμνους κρατρες.

«Η ρευνα επσης αποκλυψε επιπρσθετες λεπτομρειες για την χρονικ διρκεια παρξης νερο στη γη,» σχολιζει ο Saal.

«Επιπλον προτενεται τι το νερ υπρχε στη γη πριν απ την γιγαντιαα κρηξη που οδγησε στο σχηματισμ της σελνης,» εξηγε ο Δρ. Saal. «λες οι ενδεξεις οδηγον σε δυο εκδοχς: Ετε το νερ δεν εξατμστηκε ολοκληρωτικ σε αυτ την σγκρουση ετε προστθηκε αργτερα, πριν απ 100 εκατομμρια χρνια, αφο μεταφρθηκαν πτητικς ουσες, για παρδειγμα μαζ με μετεωρτες.»

Τα ορυκτ που αναλθηκαν στη μελτη δεν μοιζουν με τα συνηθισμνα ορυκτ της σελνης, που παργονται απ την τξη πετρωμτων κατ τη διρκεια της σγκρουσης μετεωριτν. Επιπρσθετα, η ηλικα τους εναι παρμοια με αυτ των τριγρω βασαλτικν πετρωμτων, που τα συνδουν με την γεωλογικ εξλιξη της σελνης.

Η επιβεβαωση της παρξης του νερο στους πλους της σελνης εναι νας απ τους στχους της αμερικανικς αποστολς Lunar Reconnaissance Orbiter, η οποα πρκειται να ξεκινσει μσα στο 2008.

Επσης, η παρατρηση αυτ αποτελε και ναν απ τους κυραρχους στχους και της αποστολς Lunar Crater Observation and Sensing Satellite που χει σχεδιαστε για το 2009.

"
 
· 
·  7lykkall


:

Article Rating
Average Score: 0
: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


 

Associated Topics

 &