''There is always hope...''Ιωννης Κανδης
Λγα Λγια
Google


Internet
http://7lyk-kallith.att.sch.gr

Μαθητικ Συμβολια 
...
Ενημερωθετε απ το
ημερολγιο του
Σχολεου μαςe-class 7Μπορετε να αποκτσετε πρσβαση στα
ηλεκτρονικ μαθματα του Σχολεου
μας πατντας
εδ
Στην ναζτηση Μαθημτων, στο πεδο 
νομα Σχολεου, πληκτρολογστε
7ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΛΛΙΘΕΣ και 
επιλξτε το αντστοιχο μθημα.

Portal
· Home
· Picasa
· Top 10
· Web Links
· 
· 
· 
· 
· 
· 
&
Update by U.S. Naval Observatory

Click here for more information
Moon
Update by NASA Goddard Space Flight Center

Click here for a larger image
Sun

Block created for PHPNuke 6 .0 by Chris Karakas

RSS e-Emph@sis
RSS ...
·last page

" target="new">Object Not Found

...

 & stavrakaras "

Τι εναι τα μεταλλαγμνα ;
Μεταλλαγμνα αλλις γενετικ τροποποιημνοι οργανισμο εναι οι οργανισμο εκενοι οι οποοι δημιουργθηκαν τεχνητ απ τους επιστμονες με την αφαρεση την προσθκη γονιδων που προρχονται απ οργανισμος που μπορε να ανκουν ακμα και σε εντελς διαφορετικ εδη.Παρδειγμα: Οι επιστμονες μπορον να προυν γονδια απ τα ζα και να τα μεταφρουν στα φυτ ακμη γονδια απ μικρβια και να τα προσθσουν στο καλαμπκι. τσι ο νος οργανισμς που θα προλθει με αυτν τον τρπο θα εναι νας τροποποιημνος οργανισμς που δε θα γινταν ποτ με φυσικ τρπο.
 Πς φτνουν τα μεταλλαγμνα στο πιτο μας;
π το 1996 που ξεκνησε η μαζικ εισαγωγ μεταλλαγμνων στην Ευρπη, η αντδραση των καταναλωτν κατφερε να εμποδσει τα σχδια των εταιρειν που θελαν να κατακλσουν την αγορ με μεταλλαγμνα προντα. Τα μεταλλαγμνα τρφιμα χουν μπει πια στη ζω μας και τρυπνουν στη διατροφ μας. γαπημνα μας προντα πως σοκολτες, μπισκτα, σνακ, σντουιτς, γλυκ, πτες, παιδικς τροφς κλπ. Μερικς εταιρεες που απντησαν στις ερωτσεις της Greenpeace εναι :
ΠΙΝΔΟΣ κοτπουλα: Εγγυνται τι τα κοτπουλα τους χουν τραφε με μη μεταλλαγμνους οργανισμος και προσκομζουν συστηματικ πιστοποιητικ για την καθαριτητα των ζωοτροφν.
ΓΝΟ :Advance, Danette, Επιδρπια, Vitaline, γιαορτια, κρμα γλακτος, φτα φρσκο γλα, Milko, ασαφες απαντσεις.
ΕΒΓ: παγωτ, κρουασν Folie, τσουρεκκια, ασαφες απαντσεις.
ΜΕΒΓΛ: beautiful, chocomania, κρμα γλακτος, φτα, φρσκο γλα, Harmony, γιαορτια, ασαφες απαντσεις.
ΝΙΚΣ: λουκνικα, πριζα σαλμι, ασαφες απαντσεις
ΥΦΝΤΗΣ: λουκνικα, μπικον, ασαφες απαντσεις.
ς μθουμε μως λγα πργματα για τα μεταλλαγμνα που σως στο μλλον να μας φανον χρσιμα.
Τσσερα εναι τα βασικ εδη που υπκεινται γενετικς μεταλλξεις: το καλαμπκι, η σγια, η ελαιοκρμβη (φυτ που χρησιμοποιεται στην παραγωγ ραφινλαιων1) και η παττα. κμα και αν δεν τρμε μεταλλαγμνο καλαμπκι εμες οι διοι, το 80% της καλλιργειας μεταλλαγμνης σγιας και καλαμποκιο καταλγουν στα εκτροφεα και στα ιχθυοτροφεα για να θρψουν τα ζα, των οποων αργτερα θα καταναλσουμε το γλα, τα αβγ, το κρας και τα παργωγ τους. Θα μποροσε κανες να υποθσει τι, τελικ, το μεταλλαγμνο υλικ δεν φτνει στο στομχι μας, καθς χει δη υποστε αλλοωση μσα στο σμα του ζου. Δεν εναι εξακριβωμνο κατ πσο η ποστητα τροφς ενς ζου χνεται με την επεξεργασα της τροφς απ το διο το ζο αν διατηρεται και μεταφρεται στον νθρωπο. Το πρβλημα εναι τι τα ζα καταναλνουν τερστιες ποστητες μεταλλαγμνης τροφς καθς οι εκτροφες τους αγνοον τι τα ταζουν.
Σμφωνα με σχδιο του νου Ευρωπακο Κανονισμο, σντομα θα εφαρμοστε νομοθεσα για τη σμανση των ζωοτροφν. Μχρι ττε, μως, κανες δεν ξρει τι τρνε τα ζα και σε ποιο ποσοστ η τροφ τους εναι μεταλλαγμνη ακμα και ζωικς προλευσης. Μια απ τις εταιρεες κολοσσος στην παραγωγ μεταλλαγμνων σπρων πρε δεια τον περασμνο Φεβρουριο να ρξει στην αγορ γενετικ μεταλλαγμνο καλαμπκι: το φυτ αυτ περιχει να γονδιο που παργει μια τοξνη για να σκοτσει τα σκουλκια που καταστρφουν τις ρζες του. Οι ιθνοντες2 της εταιρεας διαβεβαινουν τι το καλαμπκι αυτ δεν προορζεται να καταναλωθε απ ανθρπους, αλλ απ ζα. Μπορε επσης να χρησιμοποιηθε και σε επεξεργασμνα προντα, πως σιρπια. Κανες μως δεν μπορε να εγγυηθε αν αυτ η μμεση κατανλωση του μεταλλαγμνου καλαμποκιο εναι βλαβερ χι για μας.
νας γνωστος στο... πιτο μας

           Το θμα των μεταλλαγμνων-γενετικ τροποποιημνων προντων αναλει ο καθηγητς του πανεπιστημου Θεσσαλας, της Σχολς Τεχνολογικν Επιστημν, Τμμα Γεωπονας Φυτικς και Ζωικς Παραγωγς, διευθυντς του Εργαστηρου Γενετικς Βελτωσης Φυτν, Χρστος Γολας. Παρακτω δνονται απαντσεις του σε ερωτματα που πιθαντατα απασχολον τους σγχρονους καταναλωτς:
•    Τι σημανει, μως, παρεμβανω στο γενετικ υλικ του φυτο και δημιουργ γενετικ τροποποιημνα φυτ- τρφιμα κατ’ επκταση;
Σημανει πως « Μεταφρω στο γενετικ κδικα του φυτο γονδια απ κθε μορφ ζως (γιατ χι ανθρπου, ζων;)και δημιουργ μια να τξη, της οποας δεν γνωρζουμε τις συνπειες ».


•    Εναι δεν εναι ασφαλ για τον νθρωπο τα μεταλλαγμνα προντα;
« Μχρι σμερα κανες δε μπορε να απαντσει με σιγουρι "ναι" "χι", διτι η παρμβαση στο γενετικ κδικα (DNA) του φυτο εναι κτι καινοριο, δεν χουμε στοιχεα απ το παρελθν για τις ποιες επιπτσεις τους τις επιδρσεις τους.
Ετε το θλουμε ετε χι στο πιτο μας χουμε και θα χουμε μεταλλαγμνα προντα, που σε αυτ χουν μεταφερθε γονδια απ κθε μορφ ζως».

•    Πς δημιουργονται τα γενετικ τροποποιημνα προντα, καλλιργειες κ.λ.π.;

«Παρνω γενετικ υλικ απ το καλαμπκι για να το βλω στο σιτρι. Παρνω γενετικ υλικ απ το σιτρι και το βζω στα κρεμμδια.
Ττοιου εδους οριζντιες μεταφορς χουν γνει στο παρελθν στις συμβατικς καλλιργειες και γνονται, αλλ με τεχνικς που δεν προκαλον, δε ξεφεγουν απ το πλασιο του ζωικο βασιλεου. Στα μεταλλαγμνα η διαφορ εναι τι μπορ να πρω γενετικ υλικ ξω απ φυτικ βασλειο, απ οποιοδποτε εππεδο ζως επιθυμ. Μπορ να μεταφρω γενετικ υλικ στα φυτ απ ανθρπους, απ τον νθρωπο στα φυτ , να μεταφρω απ αλεποδες, απ που θλω. Εναι το σπσιμο των φραγμν που θεσε η τξη της δημιουργας », τονζει ο κ. Γολας, προσθτοντας: :
« Η τυχαα εισχρηση γονιδων απ να εδος στο λλο χει σοβαρς επιπτσεις. Κυρως επιδρ στην παραγωγικ διαδικασα του φυτο. Υπρχει το ενδεχμενο οι απγονο του να μην εναι ανθεκτικο, υγιες, καλο».


Ποια προντα μπορε να εναι μεταλλαγμνα;
    λα τα αρτοσκευσματα που περιχουν καλαμπκι πιθανν να εναι μεταλλαγμνα. λα τα γλυκ και λλα παρασκευσματα.
    Τα προντα που δεν περιχουν ελαιλαδο: μαγιονζες, σλτσες κ.λ.π. ντ για ελαιλαδο πολ νθρωποι στον κσμο χρησιμοποιον φυτικ λαια. Τα κριο φυτικ λαιο σε πρτη ποστητα εναι το σογιλαιο και σε δετερη ποστητα εναι το κρανλαιο3. Το 55% του σογιλαιου4 παργεται στην μερικ και εναι μεταλλαγμνο. Επομνως, που χρησιμοποιεται, π.χ. σε σλτσες, τοιμα φαγητ κ.λ.π., αυτ το λδι εναι μεταλλαγμνο και τα προντα τους μεταλλαγμνα.
     Και λη η σγια που τρμε; 500.000 τνους σγια εισγουμε στην Ελλδα, εκ των οποων οι 400.000 πνε για ζωοτροφς. Εν, λοιπν, επισημανονται οι ζωοτροφς, δεν επισημανονται τα προντα απ τα ζα που τρφονται με μεταλλαγμνες τροφς. Δηλαδ, το γλα απ την αγελδα, το κρας απ τη αγελδα, τα αυγ απ την κτα που τρει το καλαμπκι, τα κοτπουλα, δεν επισημανονται ως μεταλλαγμνα! Ναι μεν δεν υπρχουν ενδεξεις τι το μεταλλαγμνο συστατικ μεταφρεται στο προν του ζου στο κρας του ζου, εντοτοις δεν μπορες να ξρεις τι μπορε να προκψει πειτα απ 15 χρνια.

Ποιες βιομηχανες ασχολονται με τα μεταλλαγμνα;

•    Ποιοι προωθον τα «μεταλλαγμνα»;
Τα προωθον πολυεθνικς εταιρεες, κυρως αμερικνικες (Monsando, Aventis, Du Pont, Zeneca), πως και ευρωπακς (Sygenta, Bayer, κ.α) και λλων χωρν που παργουν «γενετικ τροποποιημνο» πολλαπλασιαστικ υλικ, το οποο κατοχυρνουν με «πατντες» και το διαθτουν σε παραγωγος με συμβλαια, επιδικοντας το μγιστο κρδος. Οι πιο πνω πολυεθνικς χουν τη στριξη του ΠΟΕ5, καθς και ορισμνων κυβερνσεων, πρτα απ’ λα των ΗΠ, που πιζουν προς κθε κατεθυνση για πλρη ρση των εμποδων στην παραγωγ και εμπορα τους. Με τον λεγχο του «γενετικο υλικο», πολυεθνικς και μεγλες χρες, αποκτον «στρατηγικ πλεονκτημα» και θτουν υπ, ιδιμορφη ομηρα, χρες, λαος, παραγωγος και καταναλωτς.
Ο πρτος ρλος σ’ αυτν την εκστρατεα επιβολς των ΓΤΟ6 ταν ασφαλς στην αμερικανικ Monsando, η οποα εστοχα χαρακτηρστηκε ως η Microsoft της βιοτεχνολογας στη γεωργα ( The New York Times Magazine, 28.10.98.). Μετ την καθιρωσ της στις ΗΠ, με μια καταιγιστικ διαφημιστικ καμπνια, κστους 1,6 εκατ. δολαρων, η εταιρεα επιχερησε το 1998 να κμψει λες τις αντιδρσεις στην Ευρπη και να πεσει τι η γενετικ μηχαν- και κατ’ επκταση οι εφαρμογς της στη γεωργα- εναι η λση στα προβλματα του υποσιτισμο7 της ανθρωπτητας. Ποια εναι μως αυτ η Monsando; Πρκειται για την τρτη σε μγεθος βιομηχανα των ΗΠ. Το 1995 δλωσε καθαρ σοδα 739 εκατ. δολρια και απ’ αυτ τα 46% προρχονται απ τον αγροτικ τομα. π τα τλη της δεκαετας του ’70 η εταιρεα χει δαπανσει σχεδν 2 δις. δολρια στην ρευνα και την ανπτυξη της γενετικς μηχανικς. Η δια προβλπει τι οι πωλσεις της σε γενετικ μεταλλαγμνα προντα θα φτσουν τα 6,6 εκατ. Δολρια το 2005.
μως η Monsando ρχεται απ πολ μακρι. σως κι αυτ η μεγλη της ιστορα δνει κποια εξγηση για τον επιθετικ χαρακτρα της σημερινς της καμπνιας.
Το 1901 ιδρθηκε απ ναν αυτοδδακτο χημικ, ο οποος μετφερε στις ΗΠ τη γερμανικ τεχνολογα παραγωγς ενς τεχνητο γλυκαντικο, της ζαχαρνης.
Τη δεκαετα του ’20 η Mosando αναδεικνεται σε μια απ τις μεγαλτερες βιομηχανες χημικν και φαρμκων της χρας.
π το 1962 εως το 1971 ο στρατς των ΗΠ κανε χρση «ζιζανιοκτνου» Agent Orange στο Βιετνμ, με στχο να αποψιλσει τη βλστηση της ζογκλας που προσττευε τους Βιετκνγκ και να καταστρψει τη σοδει τους. Την παραγωγ του ανλαβαν οι μεγαλτερες χημικς βιομηχανες της χρας, ανμεσ τους ασφαλς και η Monsando. Φυσικ δεν επρκειτο για απλ ζιζανιοκτνο, αλλ για να ισχυρτατο τοξικ που προκλεσε γνωστο αριθμ θυμτων, χι μνο μεταξ των εχθρν αλλ και στον αμερικανικ στρατ. Πρκειται για να απ τα μεγαλτερα εγκλματα της μεταπολεμικς περιδου. πειτα απ μακροχρνιο δικαστικ αγνα, τα δικαστρια των ΗΠ επεδκασαν το 1984 το ποσ των 180 εκατ. Δολαρων σε 250.000 δικαιοχους και τις οικογνειες τους απ το ποσ αυτ το 45% υποχρεθηκε να πληρσει η Mosando, διτι η δικ της παραγωγ εχε πολ υψηλτερες τιμς συγκντρωσης διοξνης8 απ την παραγωγ λων των λλων εταιρειν.

Το πρτο σημαντικ βμα της Monsando προς τη βιοτεχνολογα εναι η παραγωγ της αυξητικς ορμνης για βοοειδ (BGH και BST) . Η ορμνη υποτθεται τι σχεδιστηκε για να αυξνει το γλα των αγελδων, μως στις ΗΠ υπρχε πλενασμα γλακτος. Επιστημονικς ρευνες μετ τη χρση της ορμνης διαπστωσαν τι προκαλεται μασττιδα9 στα ζα. Μλις πριν απ λγους μνες δημοσιετηκαν και μελτες που ενοχοποιον το γλα με BGH σον αφορ την πρκληση του καρκνου του προσττη και του μαστο. Για να πρει την τελικ δεια του αρμδιου φορα, του FDA10, το 1994, η εταιρεα φρντισε να αξιοποισει ορισμνα στελχη του δημοσου αυτο ελεγκτικο μηχανισμο, τα οποα, κατ σμπτωση, διετλεσαν και δικο τους υπλληλοι. Το σημαντικτερο προν της εταιρεας εναι το Roundup, παρασιτοκτνο11, με τις μεγαλτερες πωλσεις. Πρκειται για το τελευταο μιας σειρς φυτοφαρμκων. Το 1997, πειτα απ 5 χρνια αγνων η Monsando υποχρεθηκε να αποσρει τις διαφημσεις της που υποστηρζουν τι το παρασιτοκτνο Roundup εναι βιοδιασπμενο και φιλικ προς το περιβλλον.
Το απαρατητο συμπλρωμα του παρασιτοκτνου εναι οι μεταλλαγμνοι σπροι της σγιας η παραγωγ τους προδιαθτει τη μεταλλαγ ων φυσικν σπρων με την μεσολβηση βακτηρων και ιν. Το δετερο βμα εναι η ανμιξη της μεταλλαγμνης σγιας με τη φυσικ και η προθηση τους στην αγορ.
Η ολοκλρωση του σχεδου παρνει μορφ με την ανπτυξη της πιο πρσφατης τεχνολογας της Monsando, της λεγμενης πατντας Terminator. υτ η τεχνικ εξασφαλζει την στειρτητα των σπρων της σγιας. Οι παραγωγο αγορζουν τα προντα της τσι υποχρενονται να καταβλλουν κθε χρνο το τμημα για την αγορ των σπρων, εφσον δεν εναι δυνατν να κρατσουν κποιο μρος απ τους σπρους που προρχονται απ δικ τους παραγωγ. Η πατντα Terminator εναι αποκαλυπτικ για την στρατηγικ των αγροβιομηχανικν κολοσσν. Μσο της γενετικς μηχανικς ιδιοποιονται τις δυναττητες αναπαραγωγς και πολλαπλασιασμο των ζντων οργανισμν, κτι που μχρι σμερα ταν κοιν κτμα της ανθρωπτητας. Σμφωνα με τις ρευνες της κοινς γνμης τις οποες χρηματοδτησε η Mosando, η πλειοψηφα των ευρωπαων πολιτν διατηρε τις επιφυλξεις της και απαιτε τουλχιστον να χει την δυναττητα να επιλξει μεταξ γενετικ μεταλλαγμνων και φυσικν προντων. μως στις ΗΠ η υπθεση της γενετικς μηχανικς χει δη κερδιθε απ τις εταιρεες. Ο διος ο αντιπρεδρος των ΗΠ λ Γκορ κνει δηλσεις υπρ του ζιζανιοκτνου Roundup και ο πρεδρος Κλντον τηλεφωνε στον βρεταν πρωθυπουργ για να τον πισει να αποδεχτε την παρουσα της Monsando στην Βρετανα.
Η Mosando εναι μια απ τις μεγαλτερες εταιρεες παραγωγς φυτοφαρμκων στον κσμο. Κατ τα τελευταα 2 χρνια δαπνησε πνω απ 600 εκατ. Δολρια για να θσει υπ τον λεγχο της τις λλες εταιρεες σπρων και βιοτεχνολογας και σμερα εναι η μεγαλτερη βιομηχανα σ’ αυτν τον τομα. Ο κριος στχος της εναι να αναπτξει καλλιργειες που θα αντχουν υψηλτερες δσεις του Roundup.
ντ να τενει χερα βοηθεας προς τους αγρτες, η Monsando τους απειλε με μηνσεις και φυλακ. ντ να αναπτξει μια τεχνολογα που θα θρψει τον κσμο, η Monsando χρησιμοποιε τη γενετικ μηχανικ για να εμποδσει τους γεωργος να ξανασπερουνε το σπρο τους. Ξδεψε 18 δις. δολρια για να αγορσει μια εταιρεα η οποα κατεχε μια πατντα γνωστ ως «τεχνολογα εξολοθρευτ». Πρκειται για σπρους οι οποοι σπερονται μνο μια φορ. Ο μοναδικς λγος ανπτυξης αυτς της τεχνολογας ενα

"
 
·  &
·  7lykkall


& :

Article Rating
Average Score: 0
: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


 

Sorry, Comments are not available for this article.