''There is always hope...''Ιωννης Κανδης
Λγα Λγια
Google


Internet
http://7lyk-kallith.att.sch.gr

Μαθητικ Συμβολια 
...
Ενημερωθετε απ το
ημερολγιο του
Σχολεου μαςe-class 7Μπορετε να αποκτσετε πρσβαση στα
ηλεκτρονικ μαθματα του Σχολεου
μας πατντας
εδ
Στην ναζτηση Μαθημτων, στο πεδο 
νομα Σχολεου, πληκτρολογστε
7ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΛΛΙΘΕΣ και 
επιλξτε το αντστοιχο μθημα.

Portal
· Home
· Picasa
· Top 10
· Web Links
· 
· 
· 
· 
· 
· 
&
Update by U.S. Naval Observatory

Click here for more information
Moon
Update by NASA Goddard Space Flight Center

Click here for a larger image
Sun

Block created for PHPNuke 6 .0 by Chris Karakas

RSS e-Emph@sis
RSS ...
·last page

" target="new">Object Not Found

...

 & tzavella "

ταν στις 8 Νοεμβρου 1895, ο Γερμανς φυσικς Βλχελμ Κνραντ Ρντγκεν ανακλυψε τις ακτνες Χ, κατκτησε δκαια τον ττλο του θεμελιωτ της διαγνωστικς ραδιολογας.
Ο Βλχελμ Ρντγκεν γεννθηκε στις 27 Μαρτου 1845 στο Λνεπ της Πρωσας. Τον Μρτιο του 1848, η οικογνει του μετακομζει στο πελντουρν της Ολλανδας, με τον Ρντγκεν να παρακολουθε τα πρτα του μαθματα στο ιδιωτικ σχολεο Ινστιτοτο Μαρτνους Χρμαν βαν Ντουρν. π το 1861 ς το 1863, φοιτ στην Τεχνικ Σχολ της Ουτρχτης απ’ που αποβλλεται ταν αρνεται να αποκαλψει την ταυττητα του συμμαθητ του που εχε ζωγραφσει να καθλου κολακευτικ πορτρτο ενς απ τους καθηγητς τους. Η αποβολ του σημανει αυτματα τι δεν μπορε να γνει δεκτς σε καμα γερμανικ ολλανδικ σχολ. Το 1865, προσπαθε, χωρς να διαθτει τα απαρατητα πιστοποιητικ, να εισαχθε στο Πανεπιστμιο της Ουτρχτης. Μαθανοντας τι μπορε να σπουδσει στο Ομοσπονδιακ Πολυτεχνικ Ινστιτοτο της Ζυρχης παρνοντας μρος σε εισαγωγικς εξετσεις, εντσσεται στο τμμα των πολιτικν μηχανικν, απ’ που παρνει το πτυχο του το 1869.

Το 1874, ο Ρντγκεν γνεται λκτορας στο Πανεπιστμιο του Στρασβοργου και το 1875 καθηγητς στην καδημα γροκαλλιρργειας στο Χχενχαμ. Το 1876, επιστρφει στο Στρασβοργο ως καθηγητς φυσικς και το 1879, τοποθετεται στην δρα φυσικς του Πανεπιστημου του Γκσεν. Το 1888, αναλαμβνει την δρα φυσικς στο Πανεπιστμιο του Βορτζμπουργκ και το 1900, στο Πανεπιστμιο του Μονχου στερα απ ειδικ ατημα της βαυαρικς κυβρνησης. Το σχδιο του Ρντγκεν να μεταναστεσει στη Να Υρκη –εχε μλιστα διοριστε στο Πανεπιστμιο Κολομπια και εχε βγλει εισιτρια για το υπερατλαντικ ταξδι- ανατρπεται απ το ξσπασμα του ’ Παγκοσμου Πολμου. Παραμνει στο Μναχο για το υπλοιπο της καριρας του.

Γρω στα 1895, ο Ρντγκεν εξετζει ποικλους τπους αερκενων σωλνων, ταν μα ηλεκτρικ εκκνωση τους διαπερν. Στις αρχς Νοεμβρου, επαναλαμβνει το περαμα με σωλνα Λναρντ στον οποο χει προσθσει να λεπτ πλασιο αλουμινου για να επιτρπει στις ακτνες καθδου να βγανουν απ τον σωλνα και με κλυψη απ χοντρ χαρτνι για να προστατεει το αλουμνιο απ τυχν φθορς εξαιτας του ισχυρο ηλεκτροστατικο πεδου, απαρατητου για την παραγωγ των καθοδικν ακτνων. Γνωρζει τι το χαρτοννιο κλυμμα εμποδζει το φως να φγει, παρ’ λα αυτ ο Ρντγκεν παρατηρε τι οι αρατες καθοδικς ακτνες προκαλον να φθορζον φαινμενο πνω στη μικρ χαρτοννια πλκα βαμμνη με πλατινοκυανιοχο βριο ταν τοποθετεται κοντ στο αλουμιννιο πλασιο. Το διο φαινμενο παρατηρε και στον σωλνα Χτορφ-Κρουκς.

Το απγευμα της 8ης Νοεμβρου 1895, ο Ρντγκεν αποφασζει να δοκιμσει πειραματικ την ιδα του. Κατασκευζει προσεκτικ να μαρο χαρτοννιο κλυμμα, παρμοιο με αυτ που εχε δη χρησιμοποισει στον σωλνα Λναρντ. Σκοπεει να καλψει να σωλνα Χτορφ-Κρουκς με το χαρτνι και να συνδσει ηλεκτρδια σε να πηνο Ρμκορφ για να παργει ηλεκτροστατικ φορτο. Πριν τοποθετσει την πλκα με πλατινοκυανιοχο βριο, ο Ρντγκεν κλενει το φως στο δωμτιο για να ελγξει την αδιαφνεια του χαρτονιο. Καθς εναι τοιμος να περσει στο επμενο στδιο του πειρματος, ο Ρντγκεν προσχει να αμυδρ τρεμοφγγισμα σε να κθισμα περπου να μτρο μακρι απ τον σωλνα. Για να βεβαιωθε, δοκιμζει αρκετς ακμα εκκενσεις και κθε φορ βλπει το διο τρεμοφγγισμα. νακαλπτει τι προρχεται απ το σημεο που εχε τοποθετσει την πλκα με πλατινοκυανιοχο βριο και δεν εχε χρησιμοποισει ακμα.

Ο Ρντγκεν υποθτει τι υπεθυνο για το φαινμενο εναι κποιο νο εδος ακτνων. Η 8η Νοεμβρου εναι Παρασκευ, επομνως εκμεταλλεεται το σαββατοκριακο για να επαναλβει τα πειρματ του και να καταγρψει τις πρτες παρατηρσεις. Τις επμενες εβδομδες, τρει και κοιμται στο εργαστρι του, καθς διερευν τις ιδιτητες των νων ακτνων που προσωριν ονομζει ακτνες Χ, χρησιμοποιντας τη μαθηματικ ονομασα για κτι γνωστο. ν και το νο εδος ακτνων πρε τελικ το νομ του, ο Ρντγκε πντα προτιμοσε τον ρο ακτνες Χ. Σχεδν δο εβδομδες μετ την ανακλυψ του, τραβ με τη χρση ακτνων Χ την πρτη φωτογραφα του χεριο της γυνακας του, ννα Μπρτα. Εκενη, ταν βλπει τον σκελετ της, αναφωνε: «Εδα τον θνατ μου!».

Σε μα δεδομνη στιγμ, καθς διερευν την ικαντητα διφορων υλικν να σταματσουν τις ακτνες, ο Ρντγκεν τοποθετε να μικρ κομμτι μολβδου εν λαμβνει χρα μα εκκνωση. τσι ο Ρντγκεν βλπει την πρτη ραδιογραφικ εικνα, τον διο του τον σκελετ. ργτερα ανφερε τι ταν σε αυτ το σημεο που αποφσισε να συνεχσει τα πειρματ του με κρα μυστικτητα, καθς φοβθηκε τι σε περπτωση που οι παρατηρσεις του ταν λανθασμνες θα θετε σε κνδυνο την επαγγελματικ του φμη.

Η πρτη εργασα του Ρντγκεν, «Για να Νο Εδος κτινν», δημοσιεεται 50 μρες αργτερα, στις 28 Δεκεμβρου 1895. Στις 5 Ιανουαρου 1896, μα αυστριακ εφημερδα αναφρει την ανακλυψη απ τον Ρντγκεν ενς νου εδους ακτινοβολας. Ο Ρντγκεν τιμται με τον ττλο του Δκτορα Ιατρικς απ το Πανεπιστμιο του Βορτζμπουργκ. Μεταξ 1895 και 1897, δημοσιεει συνολικ τρεις εργασες για τις ακτνες Χ.

Το 1901, ο Ρντγκεν τιμται με το πρτο Νμπελ Φυσικς. Χρισε το χρηματικ ποσ που συνοδεει το βραβεο στο πανεπιστμι του, εν πως ο Πιερ Κιουρ αρκετ χρνια αργτερα, ο Ρντγκεν αρνεται να κατοχυρσει πατντες που σχετζονται με την ανακλυψ του. Δεν θλει καν να προυν οι ακτνες το νομ του.

Ο Ρντγκεν πεθανει σχεδν χρεοκοπημνος στις 10 Φεβρουαρου 1923 απ καρκνο του εντρου. Οι ειδικο πιστεουν τι η ασθνεια δεν προκλθηκε απ την κθεσ του στην ακτινοβολα, καθς εκτς του σντομου χρνου που αφιρωσε στην ρευνα των ακτνων Χ, ταν νας απ τους ελχιστους πρωτοπρους στον τομα αυτ που χρησιμοποιοσε προστατευτικς ασπδες μολβδου σε τακτικ βση.

Σμερα ο Ρντγκεν θεωρεται ο πατρας της διαγνωστικς ραδιολογας.

"
 
·  &
·  7lykkall


& :

Article Rating
Average Score: 0
: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


 

Associated Topics

  &

Sorry, Comments are not available for this article.