''There is always hope...''Ιωννης Κανδης
Λγα Λγια
Google


Internet
http://7lyk-kallith.att.sch.gr

Μαθητικ Συμβολια 
...
Ενημερωθετε απ το
ημερολγιο του
Σχολεου μαςe-class 7Μπορετε να αποκτσετε πρσβαση στα
ηλεκτρονικ μαθματα του Σχολεου
μας πατντας
εδ
Στην ναζτηση Μαθημτων, στο πεδο 
νομα Σχολεου, πληκτρολογστε
7ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΛΛΙΘΕΣ και 
επιλξτε το αντστοιχο μθημα.

Portal
· Home
· Picasa
· Top 10
· Web Links
· 
· 
· 
· 
· 
· 
&
Update by U.S. Naval Observatory

Click here for more information
Moon
Update by NASA Goddard Space Flight Center

Click here for a larger image
Sun

Block created for PHPNuke 6 .0 by Chris Karakas

RSS e-Emph@sis
RSS ...
·last page

" target="new">Object Not Found

...

?
 chalkiopoulos "

H μση θερμοκρασα σματος στον νθρωπο διατηρεται πρακτικ αμετβλητη, παρ τις αλλαγς στη θερμοκρασα του περιβλλοντος, χρη στην παρξη ενς θαυμαστο μηχανισμο θερμορθμισης, με κντρο τον «βιολογικ θερμοσττη» στον υποθλαμο του εγκεφλου, που συντονζει την ισορροπα παραγωγς θερμτητας (στο παρ, στους μυς) και αποβολς της (ακτινοβολα απ το σμα, δηλη αναπνο,

Τι εναι ο πυρετς και πς δημιουργεται;

Ο ρος «πυρετς», που προρχεται απ τη ρζα πυρ (=φωτι), σημανει την αξηση της θερμοκρασας σματος πνω απ τα φυσιολογικ ρια (πρακτικ στη μασχλη, πνω απ 37,2 °C στο στμα και πνω απ 37,4 °C στο ορθ). υτ συντελεται μσω της «ανδου» του σημεου ρθμισης (set point) του βιολογικο «θερμοσττη», απ τη δρση ενδογενν εξωγενν πυρετογνων ουσιν, που κινητοποιον τους μηχανισμος συντρησης και παραγωγς θερμτητας (αγγειοσσπαση, αναστολ εφδρωσης, ργος).
εφδρωση).H μση θερμοκρασα σματος στον νθρωπο διατηρεται πρακτικ αμετβλητη, παρ τις αλλαγς στη θερμοκρασα του περιβλλοντος, χρη στην παρξη ενς θαυμαστο μηχανισμο θερμορθμισης, με κντρο τον «βιολογικ θερμοσττη» στον υποθλαμο του εγκεφλου, που συντονζει την ισορροπα παραγωγς θερμτητας (στο παρ, στους μυς) και αποβολς της (ακτινοβολα απ το σμα, δηλη αναπνο, εφδρωση).
Ποια εναι τα φυσιολογικ εππεδα θερμοκρασας;

Οι αντερες και καττερες ημερσιες τιμς εξαρτνται απ το σημεο μτρησς τους και απ τη χρονικ στιγμ της ημρας. τσι η θερμοκρασα φυσιολογικ κυμανεται:

Στο ορθ: απ 36,1 °C νωρς το πρω – ως 37,4 °C αργ το απγευμα

Στο στμα: απ 35,9 °C νωρς το πρω – ως 37,2 °C αργ το απγευμα

Στη μασχλη: απ 35,6 °C νωρς το πρω – ως 37,0 °C αργ το απγευμα

Τι εναι ο πυρετς και πς δημιουργεται;
Ο ρος «πυρετς», που προρχεται απ τη ρζα πυρ (=φωτι), σημανει την αξηση της θερμοκρασας σματος πνω απ τα φυσιολογικ ρια (πρακτικ στη μασχλη, πνω απ 37,2 °C στο στμα και πνω απ 37,4 °C στο ορθ). υτ συντελεται μσω της «ανδου» του σημεου ρθμισης (set point) του βιολογικο «θερμοσττη», απ τη δρση ενδογενν εξωγενν πυρετογνων ουσιν, που κινητοποιον τους μηχανισμος συντρησης και παραγωγς θερμτητας (αγγειοσσπαση, αναστολ εφδρωσης, ργος).

Πτε η αυξημνη θερμοκρασα σματος εναι πραγματικ πυρετς;
Δεν θα πρπει να εκλαμβνουμε ως πυρετ τις καταστσεις που ο βιολογικς θερμοσττης λειτουργε μεν καλ, αλλ συμβανουν - μικρς συνθως - αυξσεις της θερμοκρασας σματος (0,3-0,6 °C), που συνδονται με: λψη πλοσιου γεματος (θερμιδογνος δρση τροφς), λψη ζεστν ροφημτων, θερμ λουτρ, φση του κκλου απ την ωορρηξα ως την μμηνο ρση στις γυνακες, υψηλ θερμοκρασα περιβλλοντος (που η ανεπρκεια των μηχανισμν αποβολς θερμτητας μπορε να προκαλσει ως και θερμοπληξα!)

Ποια εναι τα συνθη ατια του πυρετο;
Ο πυρετς, αν και «θορυβδες» σμπτωμα, δεν παραπμπει σε συγκεκριμνη ομδα νσων.

Το συχντερο ατιο πυρετο εναι οι λοιμξεις, συνηθστερα οι κοινς λοιμξεις (ιογεν νοσματα, ουρολοιμξεις, λοιμξεις αναπνευστικο, χοληφρων) και σπανιτερες λοιμδεις νσοι (μελιταος πυρετς, ενδοκαρδτιδα, φυματωση, AIDS).

Μη λοιμδη νοσματα που μπορον να προκαλσουν πυρετ εναι:

• οι νσοι του συνδετικο ιστο (συστηματικς αρθρτιδες αγγειτιδες),

• νοσματα του αματος (π.χ. αιμολυσα)

• κακοθη νεοπλασματικ νοσματα (λεμφματα συμπαγες γκοι)

• μεταβολικ νοσματα και ενδοκρινικς παθσεις (π.χ. θυρεοειδτιδες)

• φρμακα ουσες που προκαλον αντδραση υπερευαισθησας.


Πς βρσκουμε το ακριβς ατιο του πυρετο;
Ιδιατερη βαρτητα για τη διγνωση χει το λεπτομερς ιστορικ: (α) τα συνοδ συμπτματα μη ειδικ (ταχυκαρδα, κεφαλαλγα, η κακουχα), ειδικ για συγκεκριμνες παθσεις (π.χ. βχας + παχρρευστη σκουρχρωμη απχρεμψη = μικροβιακ λομωξη αναπνευστικο τπος του εξανθματος = διγνωση εξανθηματικς νσου - ιλαρ, ερυθρ, ανεμοβλογι κ.λπ.).
β) οι χαρακτρες του πυρετο (Δεκατικ πυρετικ κνηση πυρετς> 38 °C, εισβολ με ργος χωρς ργος, αυτματη απυρεξα μερικ φεση στο διο 24ωρο, εφδρωση).
γ) λψη φαρμκων προ και μετ την ναρξ του (π.χ. αντιπυρετικ, αντιβιοτικ).
δ) ιδιατερες συνθειες ασχολες (π.χ. κθεση σε ζα και προντα τους = μελιταος πυρετς γρπη πουλερικν), πρσφατα ταξδια στο εξωτερικ, μεταδοτικ νοσματα στην οικογνεια.


Τι θα πρπει να κνουμε ταν χουμε πυρετ;
Εναι καλ απ το πρτο κιλας 24ωρο να αναφρουμε την ακριβ συμπτωματολογα μας στο οικογενειακ μας γιατρ, στω και τηλεφωνικς. Εν ο πυρετς αποδοθε σε κποια κοιν (π.χ. ιογεν γριπδη) συνδρομ, ο ιατρς θα συστσει το πιθαντερο ανπαυση, καλ ενυδτωση (φθονα υγρ) και λψη κατλληλων αντιπυρετικν. Εν ο γιατρς κρνει πως πρπει να μας εξετσει, καλ θα ταν να μην αναβλλουμε την επσκεψη, στε με την ανχνευση ειδικν κλινικν σημεων (π.χ. ακροαστικ ψηλαφητικ ευρματα) και τη διενργεια
εργαστηριακν/ απεικονιστικν εξετσεων να οδηγηθομε σντομα στην ακριβ διγνωση και θεραπεα.

Το να προυμε μνοι μας θεραπεες, εγκυμονε κινδνους πως: (α) προσωριν συγκλυψη συμπτωμτων με πιθαν επιδενωση της υποκεμενης νσου (σημεινεται τι τα αντιβιοτικ δεν θα πρπει να λαμβνονται ως αντιπυρετικ, και τα αντιπυρετικ μνο πειτα απ τακτικ θερμομτρηση), (β) ασυμβαττητα με λλα λαμβανμενα φρμακα = πιθαντερες παρενργειες, (γ) αδικαιολγητη κθεσ μας σε αντιβιοτικ = ανδυση ανθεκτικν μικροβων.
πσης θα πρπει να αποφεγεται η διενργεια εργαστηριακν εξετσεων «στα τυφλ», χωρς καθοδγηση γιατ, αν δεν εκτελεστον με προγραμματισμ δεν ερμηνευθον σωστ, περισστερη ανησυχα επιφρουν παρ ουσιαστικ βοθεια.


Κι αν ο πυρετς επιμνει; Μπως εναι κτι πιο σοβαρ;

Σημεο - κλειδ στην αναγκαιτητα ανχνευσης σπνιων λοιμωδν λλων συστηματικν νοσημτων εναι η διρκεια της νσου και η ανταπκριση στη χορηγηθεσα αγωγ.
τσι, ο πυρετς που διαρκε π.χ. πνω απ μια εβδομδα που δεν ανταποκρνεται στην αρχικ (εμπειρικ αιτιολογικ) αντιβιοθεραπεα, σπνια θα πρπει να αποδοθε σε ιογεν κοιν μικροβιακ λοιμδη συνδρομ. Θα πρπει ττε, και μνο ττε, να αναζητηθε λλο ατιο (π.χ. ανοσοκαταστολ, απστημα, συστηματικ λομωξη -τυφοειδς πυρετς, βρουκλλωση, φυματωση- νεοπλασματικ νοσματα).
Σημεινεται πως ακμη και σμερα με την πληθρα των διαγνωστικν εργαλεων, υπρχει να ποσοστ ασθενν με «πυρετ αγνστου αιτιολογας» που ετε θα δσουν περισστερα διαγνωστικ σημεα στην πορεα παρακολοθησς τους ετε θα υφεθε ο πυρετς τους χωρς τελικ διγνωση.

Τελικ ο πυρετς εναι χρσιμος; Εναι σμμαχος εχθρς μας;
Με βση τη θεωρα της εξλιξης των ειδν, φανεται παρδοξο το να διατηρηθε ο πυρετς χωρς να χει πρακτικ σημασα και να επιδρ ευεργετικ στην μυν του. Ωστσο, δεν χουμε καταφρει ακμη να βρομε τις αποδεξεις γι’ αυτ την υπθεση.
Οι βλαπτικς συνπειες του πυρετο στον οργανισμ, απ την λλη, αν μενει ανεξλεγκτος, εναι τι αυξνει το βασικ μεταβολισμ και το καρδιακ ργο και, σε ακραες συνθκες, μπορε να οδηγσει σε ισχαιμα μυοκαρδου, καρδιακ ανεπρκεια shock βλβη σε λλα ζωτικ ργανα.

Μλλον ο πυρετς λογζεται ως να χρσιμο σμπτωμα συναγερμο που οδηγε στη λψη μτρων αποκατστασης της υγεας μας, αλλις σαν νας πιστς μας φλακας που θα πρπει μνο να φυλαχτομε λγο απ τα κοφτερ του δντια!

"
 
· 
·  7lykkall


:

Article Rating
Average Score: 5
: 4


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


 

Associated Topics

   &

Sorry, Comments are not available for this article.